Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. ledna 2024 15:29
Čas čtení 1:07
Ilona Hobzová

Pověry na Nový rok: Co by se podle nich 1. ledna (ne)mělo dělat?

Pověry na Nový rok: Co by se podle nich 1. ledna (ne)mělo dělat?
Zdroj: Freepik/@ Drazen Zigic/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Jak na Nový rok, tak po celý rok?

Znáš tohle rčení? Prvního dne v roce se drží celá řada zvyků, které lidem radí, co 1. ledna určitě nedělat a čemu se naopak nevyhýbat. Koukni na ně, možná jsi nějakou tradici ještě nestihl*a porušit.

Co (ne)vařit?

Podle serveru Kupi.cz je ideální, když se první den v roce sejde celá rodina u bohatého oběda. Tabule by rozhodně měla zahrnovat nějakou luštěninu – třeba čočku nebo kroupy. Na stole by se také mělo nacházet co nejvíc malých částeček. Proč? Čím více kousíčků jídla na novoročním talíři najdeš, tím víc peněz budeš podle tradice mít.

Doporučeno
Petr Pavel promluvil v novoročním projevu k mladým lidem, odsoudil vulgarizaci politiky. Přečti si celou řeč Petr Pavel promluvil v novoročním projevu k mladým lidem, odsoudil vulgarizaci politiky. Přečti si celou řeč 1. ledna 2024 13:28

Jestli chceš mít podle pověr jistotu, že tě štěstí opravdu nemine, nesmíš se vyhnout prasečímu rypáčku. Další tradicí je vánočka s jedním zapečeným hrachovým zrnkem. Kdo ho ve svém kousku najde, pojistí si štěstí ještě víc.

luštěniny, hrášek, fazole
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití

Čemu se 1. ledna naopak vyhnout? Tradice říkají, že jakékoli drůbeži – to by ti štěstí totiž mohlo uletět. Když si dáš rybu, mohlo by zase uplavat. S konzumací králíka nebo zajíce by zase mohlo otéct. Co říct, na všechny zmíněné pokrmy raději zapomeň.

Co (ne)dělat

Jak upozorňuje portál Kudy z nudy, pověry se týkají také různých aktivit. Lidé by rozhodně neměli prát a věšet prádlo, protože to může přinést neštěstí, nebo dokonce smrt do rodiny. 

Vyplatit by se nemuselo ani zametání, to by sis totiž mohl*a vymést štěstí z domu. Nebezpečnou činností je prý také vynášení věcí z domu či bytu – danou věc bys pak mohl*a postrádat celý rok.

Doporučeno
Od Pedra Pascala po Římskou říši. Tyto memes charakterizují rok 2023 Od Pedra Pascala po Římskou říši. Tyto memes charakterizují rok 2023 31. prosince 2023 6:00

Samozřejmostí také je, že by se lidé neměli 1. ledna hádat. „Ten, kdo se oblékl do nového, byl po zbytek roku jako nový. A ten, kdo u sebe přechovává více peněz, se nemusí strachovat, že mu budou v roce příštím chybět,“ doplňuje Kudy z nudy.

Anketa:
Tak co, už jsi stihl*a některou z výše zmíněných tradic porušit?
Jo, skoro všechny.
Překvapivě se docela držím, něco už jsem porušil*a.
Všechny poctivě dodržuji.
Jo, skoro všechny.
19 %
433 Hlasů
Překvapivě se docela držím, něco už jsem porušil*a.
44 %
991 Hlasů
Všechny poctivě dodržuji.
37 %
853 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse