Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
15. ledna 2024 19:32
Čas čtení 1:18
Magdalena Trajerová

Chceš nahrát svou hudbu na Spotify? Poradíme ti, jak na to

Chceš nahrát svou hudbu na Spotify? Poradíme ti, jak na to
Zdroj: Pixabay/PhotoMIX-Company/volně k užití
HUDBA HUDBA SPOTIFY
Uložit Uložené

Vánoční shon pominul, léto ještě daleko, a tak přichází nejlepší čas zaujmout lidi svou hudbou. Máš nahráno, ale nevíš, jak dál? Pojď se podívat, jak svou nahrávku můžeš dostat na Spotify.

Nahrávky na Spotify nelze nahrávat přímo, musíš k tomu využít některého z distributorů. Oficiálnímu seznamu doporučených distributorů vévodí Distrokid, CD Baby nebo EmuBands, výběr je ale na tobě. Distribuce je placená služba.

Obvykle se musíš přihlásit k ročnímu předplatnému, které se v následujících letech bude automaticky obnovovat. Například na Distrokidu se roční poplatek pohybuje od 519 korun do 2032 korun, záleží na tom, jaké služby si zaplatíš.

Doporučeno
S tímhle trikem ti stoupne počet matchů o 10 procent. Udělali jsme průzkum, co nejvíc funguje na randicích aplikacích S tímhle trikem ti stoupne počet matchů o 10 procent. Udělali jsme průzkum, co nejvíc funguje na randicích aplikacích 12. ledna 2024 12:00

Pokud to s hudbou myslíš vážně, zvol si předplatné, které umožňuje plánovat termín vydání. To je výhodné hned z několika důvodů. Nahraješ distributorovi song a naplánuješ jeho vydání třeba za deset dní. Díky tomu můžeš spustit efektivní propagaci s jasným release datem a ještě máš šanci dostat se do editorského playlistu.

Pokud totiž naplánuješ vydání songu dost dlouho po jeho nahrání distributorovi, vznikne ti čas mezi tím, kdy je song již dostupný pro Spotify, a tím, kdy je na Spotify veřejný i pro posluchače. Právě a jedině v tento několikadenní moment můžeš svou hudbu tzv. pitchnout. Tedy skrz formulář ji poslat editorům Spotify, kteří se pak rozhodnou, zda tě umístí do některého z playlistů se zeleným logem. Takový playlist může tvou hudbu vystřelit mezi hity a rozhodně ti zajistí hezkou poslechovost.

Dej si pozor, aby byla tvá nahrávka ve formátu wav. Připrav si taky cover neboli obrázek, který tvůj song doprovodí. Pokud se chceš vyhnout automatickým ořezům, připrav si ho ve čtvercovém formátu. Důležitá je i kvalita, rozpixelované fotky ti distributor nepřijme.

Doporučeno
Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí Spotify Wrapped pro Česko je tady! Koho lidé v roce 2023 poslouchali nejvíc? Jedno jméno tě fakt překvapí 29. listopadu 2023 14:00

Pokud tě zajímají tvoje statistiky, stáhni si aplikaci Spotify for artists. Tam můžeš sledovat, kolik lidí tě už slyšelo, do jakých playlistů se tvoje hudba dostala i demografické údaje svých posluchačů. Skrz tuto aplikaci taky můžeš spravovat svůj umělecký profil. Spotify for artists se ti zpřístupní až po nahrání prvního songu. Ověření, zda máš na přístup opravdu nárok, obvykle trvá několik dní, někteří distributoři (např. Distrokid) ale nabízejí zkrácené okamžité ověření.

Proces vydávání hudby není složitý. Přestaň o tom jenom snít – dokud to nezkusíš, novým hudebním objevem roku se nestaneš.

Domů
Sdílet
Diskuse