V žebříčku nejlepších evropských uzenin se umístila i česká specialita – pražská šunka. Která masa výběru vévodí?
Gastronomický server Taste Atlas je známý svými žebříčky. Tentokrát seřadil evropské šunky.
Moc hezké patnácté místo si vysloužila i česká pochoutka – pražská šunka. Jedná se o naloženou, vyuzenou a následně dovařenou nevykostěnou vepřovou kýtu. Autorem receptu je údajně řezník a uzenář František Zvěřina. Poprvé ji podával v roce 1857, od té doby se ale stala oblíbenou specialitou, kterou může člověk pořídit téměř na každých vánočních trzích.
Které šunky se objevily v žebříčku nejvýše?
5. Presunto do Alentejo – Portugalsko
Pro region, z něhož šunka pochází, jsou obvyklá horká a suchá léta a chladné zimy. Obyvatelé těchto oblastí se v průběhu století naučili s tímto podnebím pracovat a proces sušení šunky mu přizpůsobili. Maso se neudí kouřem, pouze se nasolí a nechá se přirozeně vysušit. Řez šunky je červenorůžový až tmavě červený se silným mramorováním.
4. Prosciutto di Parma – Itálie
Tradice Prosciutta di Parma sahá až do římských dob. Prasata plemen Large White, Landrace a Duroc, jejichž maso se k výrobě využívá, mají přísné standardy kvality. Musí být chována v jednom z deseti povolených italských regionů. Jíst mohou pouze předepsanou vyváženou stravu, jejíž součástí jsou mimo jiné i syrovátka sýra Parmigiano Reggiano.