Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. února 2024 10:05
Čas čtení 1:08
Veronika Ábelová

Pragueshorts Film Festival začal. Na své si přijdou milovníci uznávaných filmů, bizáru i hollywoodských hvězd

Pragueshorts Film Festival začal. Na své si přijdou milovníci uznávaných filmů, bizáru i hollywoodských hvězd
Zdroj: KVIFF/Propagační materiál
FILMY A SERIÁLY FILM PRAHA
Uložit Uložené

Festival krátkých filmů Pragueshorts se koná od 28. února do 3. března v pražských kinech. Už poosmnácté nabízí nabitý program. Letos se můžeš na filmových plátnech těšit na tři hvězdy karlovarského festivalu.

Slavnostní zahájení festivalu Pragueshorts proběhlo 28. února v Biu Oko od osmi hodin večer. Festival otevřel krátký snímek Zvláštní způsob života režiséra Pedra Almodóvara. V něm si zahrál Ethan Hawke, který před pár lety navštívil karlovarský filmový festival, po boku Pedra Pascala.

Doporučeno
Tohle je prý deset nejlepších filmů všech dob. Souhlasíš s výběrem? Tohle je prý deset nejlepších filmů všech dob. Souhlasíš s výběrem? 28. února 2024 15:30

Další hvězdou, která osobně navštívila minulý rok KVIFF, je herečka a producentka Clara McGregor. Ta se představí ve filmu Čerstvá krev, který je zařazen v pásmu Brutal Relax Show. Ve stejné kategorii najdeš i snímek Mrtě smrtí s několikanásobným hostem KVIFF a německým hercem Udem Kierem. Režisér Jan Soldat sestříhal z celé filmografie Uda Kiera momenty, ve kterých umírá, a zpracoval je do jednoho snímku. Oba filmy se budou promítat ve čtvrtek 29. února v Biu Oko.

V národní soutěži se letos poprvé objeví animovaná a dokumentární tvorba. Soutěž se představí ve třech blocích, ve kterých je patnáct snímků. Těšit se můžeš na uznávané filmy ze zahraničních filmových festivalů, jako je Electra Darii Kashcheevy, která sklidila úspěch minulý rok v Cannes. Dále uvidíš například film Osmý den nebo Deniska umřela.

Současně bude probíhat i mezinárodní soutěž, ve které zazáří 27 zahraničních krátkých filmů, a to v pěti blocích. Festival nevynechá ani snímky oceněné na nejprestižnějších mezinárodních festivalech. V soutěži uvidíš film Housenky nebo vítěze festivalu v Locarnu Studie o empatii.

Kromě dvou hlavních soutěží bude probíhat i soutěžní sekce Labo nebo živě moderovaná Brutal Relax Show plná bizarních filmů. Dále Pragueshorts nabídne retrospektivu čtyř filmů herce, scenáristy a režiséra Jiřího Mádla, ve kterých hraje nebo je režíruje. Nahlédnutí do nitra mužů a kluků nabídne šest filmů v sekci Beta Boys.

Celý program festivalu najdeš na webových stránkách. Jestli filmy nestíháš v kině, po skončení festivalu budou vybrané snímky online ke zhlédnutí na KVIFF.TV.

Domů
Sdílet
Diskuse