Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. března 2024 11:35
Čas čtení 1:06
Anna-Marie Hanzlíková

Homosexuální velryby? Podívej se na historicky první fotku souložících keporkaků

Homosexuální velryby? Podívej se na historicky první fotku souložících keporkaků
Zdroj: Flickr/GRID-Arendal/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI OCHRANA ZVÍŘAT ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Historický úspěch se povedl výzkumníkům na Havaji, když poprvé zachytili sexuální chování keporkaků.

Výzkumný tým měl radost, protože se mu podařilo zachytit souložící keporkaky vůbec poprvé. Jenže přišel nečekaný zvrat, protože brzy přišel na to, že oba jedinci byli samečci.

Doporučeno
Tohle je prý deset nejlepších filmů všech dob. Souhlasíš s výběrem? Tohle je prý deset nejlepších filmů všech dob. Souhlasíš s výběrem? 28. února 2024 15:30

V mořské říši nejsou rozhodně jedinými queer potvůrkami. Jak píše The Guardian, který na případ upozornil, sexuální chování s jedinci stejného pohlaví už známe třeba od dalších velryb, kosatek nebo delfínů.

Jak se píše ve vědeckém článku na odborném serveru Marine Mammal Science, homosexuální chování není v říši zvířat nic neobvyklého. Heterosexuální kopulace bývá spojena čistě s reprodukcí, ale sexuální chování mezi jedinci stejného pohlaví bylo zaznamenáno až u 1500 druhů, mimo moře třeba ještě u lvů nebo opic.

Fotku zachycující dva užívající si keporkaky zvěčnili fotografové Lyle Krannichfeld a Brandi Romano v rámci výzkumu na Havaji. Pořízena byla už v roce 2022, ale až nyní vyšla studie, která potvrdila, že obě velryby mají penis, a jde tedy o homosexuální interakci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Environment by Impact (@environment)

A jak takový sex keporkaků vypadá? Na fotce je vidět, jak jedna z velryb drží druhou prsními ploutvemi na místě, zatímco do ní proniká. Jedna ale vypadala jako nemocná, byla nápadně vyhublá a pokrytá velrybími vešmi, bíle zbarvenými parazity, kteří se na kytovcích někdy vyskytují, píše se ve zmiňovaném článku.

A kam svým penisem proniká? Penisy samců keporkaků jsou obvykle ukryty v takzvané „genitální štěrbině“, aby se při plavání lépe zeštíhlovaly. „Podle nového výzkumu by kytovci, jako je keporkak, mohli genitální štěrbinu nebo řitní otvor využívat ke kopulaci mezi jedinci stejného pohlaví, k reprodukčnímu chování nebo k vytváření sociálního spojenectví či prosazování určitého druhu dominance,“ píší vědci s odkazem na studii v Marine Mammal Science v článku britského deníku.

Domů
Sdílet
Diskuse