Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2024 v 12:21
Čas čtení 0:40
Ilona Hobzová

Tohle evropské město tě jako turistu odmění jídlem zdarma. Co pro to musíš udělat?

Tohle evropské město tě jako turistu odmění jídlem zdarma. Co pro to musíš udělat?
Zdroj: Unsplash/Nick Karvounis/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DÁNSKO
Uložit Uložené

Hlavní město Dánska plánuje turisty a turistky odměnit třeba za sbírání odpadků nebo cestování hromadnou dopravou.

Užít si dovolenou a být zároveň ohleduplný*ohleduplná vůči dané zemi a jejímu obyvatelstvu? Existuje mnoho způsobů, jak být šetrný*šetrná. Kodaň jde v tomto směru turistům a turistkám naproti. Aby se vyrovnalo „ekologické zatížení“, zavádí dánské hlavní město program odměňování turistů a turistek za chování šetrné k životnímu prostředí. Píše o tom server Time Out.

Doporučeno
Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví 17. července 2024 v 13:00

Zkušební provoz systému „CopenPay“ začal 15. července a v rámci této iniciativy mohou návštěvníci a návštěvnice získat třeba oběd nebo sklenku vína zdarma, případně si bezplatně půjčit kajak. Výměnou za to musí splnit některé úkoly, například sbírat odpadky, cestovat veřejnou dopravou nebo jezdit po městě na kole.

Zatím se k testu přihlásilo 24 organizací. Úřady jim nic neproplácí, podle dostupných informací se účastní hlavně kvůli vlastní snaze o ochranu města. Zapojené podniky navíc zřejmě ani nebudou vyžadovat důkaz toho, že ses do výše zmíněných aktivit pustil*a. Time Out ale doporučuje mít u sebe například lístek z hromadné dopravy nebo fotografii sebe sama na kole mít – pro jistotu.

Doporučeno
KVÍZ: Pamatuješ si značky prvků z periodické tabulky? Vyzkoušíme tě z chemie KVÍZ: Pamatuješ si značky prvků z periodické tabulky? Vyzkoušíme tě z chemie 11. července 2024 v 11:00

Více o programu a zapojených podnicích/aktivitách najdeš na oficiálních stránkách.

Domů
Sdílet
Diskuse