Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2024 v 10:06
Čas čtení 1:25
Anna-Marie Hanzlíková

Přinášíme tipy, jak si užít dovolenou a být zároveň ohleduplný vůči místním

Přinášíme tipy, jak si užít dovolenou a být zároveň ohleduplný vůči místním
Zdroj: Unsplash/Guilherme Stecanella/volně k užití
KULTURA CESTOVÁNÍ UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Všichni jsme to někdy zažili. Turistů a turistek je na mnoha známých místech moc a často jim na vlastních zážitcích záleží víc než na ohleduplnosti k místním. Jak tedy být dobrým turistou či turistkou?

Seznam čtrnácti tipů sestavil britský deník The Guardian. Upozorňuje, že návrat turismu na předpandemickou úroveň je dobrou i špatnou zprávou zároveň. Proč? V některých městech řeší takzvaný overturismus.

Doporučeno
Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku 1. července 2024 v 8:00

Přílišné množství turistů pak není otravné jen kvůli věčně zablokovaným výhledům nebo neukázněným pařmenům, ale také kvůli neúnosnému tlačení cen nahoru, emisím, neúměrné zátěži na přírodu, odpadkům a dalším. Jak tedy být lepším (a ohleduplnějším) turistou nebo turistkou?

1. Promysli to

Než na dovolenou vyrazíš, místo abys přemýšlel*a, kam bys mohl*a jet, se sám sebe zeptej, co od dovolené potřebuješ a očekáváš. Chceš si odpočinout, poznávat, učit se? Když si tohle vyjasníš, můžeš pak hledat i jiná než provařená místa pro daný účel.

2. Všechno ber lokální

U každé koupě se zamysli, zda nejde udělat i lokálněji. Guardianem oslovený expert Justin Francis doporučuje hlavně lokální průvodce. Ukážou skryté perly, varují před pastmi a podpoříš někoho místního.

Cestování
Zdroj: Unsplash/Steven Lewis/volně k užití

3. Jeď déle než na den

Právě rychlá turistika pro zážitky na otočku overturismus (mimo jiné) zapříčiňuje. Místo zběsilé rychlé návštěvy, kterou do destinace moc benefitů nepřineseš, se zdrž déle a snaž se poznat kulturu místních.

Doporučeno
Lidé si stěžují na cenu piva na Oktoberfestu. Letos bude stát víc než jídlo v restauraci Lidé si stěžují na cenu piva na Oktoberfestu. Letos bude stát víc než jídlo v restauraci 28. června 2024 v 18:20

4. Bojkotuj výletní lodě

V Česku problém výletních lodí jako vnitrozemská země nezažíváme, ale v Amsterdamu nebo Barceloně by mohli vyprávět. Lodě nejenže dovezou množství zmiňovaných jednodenních turistů, kteří navíc ve městě ani nic neutratí, ale také znatelně znečišťují ovzduší daného města. Zaměstnanci a zaměstnankyně také často pracují v mizerných pracovních podmínkách, kde nedodržují zákoníky práce.

5. Vyhni se náhradám

Možná jsi viděl*a tiktoková videa, kde radí, že místo na Maledivy si můžeš vyjet na citelně levnější Madeiru nebo do méně provařené Albánie. Jenže v takových případech jde jen o přesun problému. Takové destinace pak čeká problém overturismu velmi pravděpodobně také, jen později, protože to video jsi pravděpodobně neviděl*a jen ty.

6. Načasování

Jeď mimo sezónu. Ušetříš a bude méně davů.

Doporučeno
Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem Ben Cristovao otevřeně o své kariéře i o vztahu k ženám: Dělám ze sebe macha, ale v reálu takový nejsem 1. července 2024 v 13:00

7. Dovolenou se projez

Podpoříš tak místní podniky, takže hledej různé farmy, trhy a lokální food festivaly.

8. Jeď po Česku

Zvaž také tuzemskou dovolenou. Poděkuje ti hlavně planeta.

Doporučeno
Mrakodrap v Ostravě má být nejvyšší budovou v Česku. Takto bude vypadat Mrakodrap v Ostravě má být nejvyšší budovou v Česku. Takto bude vypadat 28. června 2024 v 10:52

To je za nás nejpodstatnější výběr. Kompletní seznam si můžeš přečíst v původním článku nebo v příspěvku níže.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený The Guardian (@guardian)

Domů
Sdílet
Diskuse