Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
včera 8. října 2024 v 15:10
Čas čtení 0:50
Ella Petrová

Plechovky piva jako umělecké dílo v muzeu. Zaměstnanec to nepoznal a vyhodil je

Plechovky piva jako umělecké dílo v muzeu. Zaměstnanec to nepoznal a vyhodil je
Zdroj: Unsplash/Klaudia Piaskowska/volně k užití (ilustrační foto)
KULTURA UMĚNÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pracovník holandského muzea vnímal plechovky jako odpadky, přitom se jednalo o umělecký výtvor.

Dílo od francouzského umělce Alexandra Laveta neslo název All The Good Times We Spent Together, bohužel ale skončilo v koši. Nemůžeme se tomu tolik divit, opravdu při letmém pohledu budí dojem dvou odhozených a promačkaných plechovek od piva, které tam někdo drze položil a nenamáhal se s nimi dojít ke koši. O kuriózním případu informoval deník The Guardian.

Doporučeno
Hlavní podezřelý v případu zmizelé Madeleine McCann může být brzy na svobodě. Zprostili ho obvinění ze znásilnění Hlavní podezřelý v případu zmizelé Madeleine McCann může být brzy na svobodě. Zprostili ho obvinění ze znásilnění 8. října 2024 v 12:02
Doporučeno
Kanye West a Bianca Censori se údajně rozvádějí Kanye West a Bianca Censori se údajně rozvádějí 8. října 2024 v 10:20
Doporučeno
SkyShowtime spouští nový prémiový plán předplatného. Kolik za něj zaplatíš? SkyShowtime spouští nový prémiový plán předplatného. Kolik za něj zaplatíš? 8. října 2024 v 12:44

Bližší pohled však ukazuje, že jsou ve skutečnosti pečlivě ručně malované akrylovými barvami a podle muzea LAM v Lisse vyžadovaly mnoho času a úsilí k vytvoření. Jejich uměleckou hodnotu však nerozpoznal zaměstnanec, který je viděl vystavené ve výtahu a hodil je do koše. Podle mluvčího muzea jsou díla často vystavena na neobvyklých místech, proto právě tohle leželo ve výtahu.

Vše zachránila kurátorka, která se po krátké pauze vrátila a všimla si, že plechovky zmizely. Vytáhla je z pytle právě včas, když je měli vyhodit. „Dílo jsme nyní umístili na tradičnější místo na podstavec, aby si mohlo po dobrodružství odpočinout,“ řekl mluvčí a taktéž uvedl, že pracovník nebyl nikterak potrestán, snažil se totiž dělat jen svou práci.

Něco takového se nestalo poprvé, velký rozruch vyvolal v roce 2023 muž, který snědl banán nalepený na zdi jako součást instalace italského umělce Maurizia Cattelana v galerii v Soulu. Jako důvod uvedl, že měl hlad.

Domů
Sdílet
Diskuse