Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 20. října 2024 v 8:36
Čas čtení 0:38
Hana Divišová

NASA ti dá desítky milionů. Podmínkou však je přinést řešení na jeden její problém

NASA ti dá desítky milionů. Podmínkou však je přinést řešení na jeden její problém
Zdroj: Unsplash / Laurenz Heymann / volně k užití
TECH NASA VESMÍR
Uložit Uložené

NASA přišla s výzvou LunaRecycle Challenge, chce tak vyřešit problém s odpadky na Měsíci.

Dokážeš vyřešit problém s odpadky ve vesmíru? Pokud ano, NASA tě za to bohatě odmění. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) přišel s výzvou LunaRecycle Challenge. Na Měsíci má být dnes odpadu, který se tam nahromadil během misí. NASA nabízí v přepočtu bezmála 70 milionů korun v hotovosti každému, kdo dokáže vyřešit problém související s vývojem nových způsobů zpracování různých druhů odpadu.

Doporučeno
Na podzim jsou hory nejkrásnější. Tohle je 6 malebných míst, o kterých jsi možná neslyšel*a a měl*a bys je vidět Na podzim jsou hory nejkrásnější. Tohle je 6 malebných míst, o kterých jsi možná neslyšel*a a měl*a bys je vidět 19. října 2024 v 7:00

„Touto výzvou hledáme inovativní přístupy veřejnosti k nakládání s odpadem na Měsíci,“ řekla podle The News International Amy Kaminski, programová ředitelka programu NASA Prizes.

NASA chce minimalizovat toky odpadu z vesmíru a chce přijít s technologií, která by zajistila jeho efektivnější skladování, zpracovávání a recyklování již v samotném vesmírném prostředí.

V září 2026 má na povrchu Měsíce přistát posádka po více než 50 letech, přičemž na Měsíci bude první žena a první člověk tmavé pleti. Do té doby chce NASA v rámci svých projektů a výzev přijít s řešením zpracování různých druhů odpadu včetně starého oblečení či obalů na potraviny.

Zpět
Sdílet
Diskuse