Dostatečná konzumace omega-3 mastných kyselin a vitamínu D by v kombinaci s pravidelným cvičením mohla zpomalit stárnutí. S objevem přichází nová studie vědců z americké biotechnologické výzkumné společnosti Altos Labs a švýcarské univerzity v Basileji.
Výzkum na začátku února zveřejnil vědecký časopis Nature. Vědci v něm docházejí k závěru, že každodenní konzumace omega-3 mastné kyseliny a vitamínu D spojená s pohybem může během tří let zpomalit stárnutí těla o tři až čtyři měsíce. Kromě „ušetřeného“ čtvrtroku se člověk zároveň může vyhnout i nemocem, které jsou se stárnutím spojené.
O tom, že omega-3 mastné kyseliny mají na člověka pozitivní vliv, věděli vědci již dříve. Novinka, se kterou studie přichází, spočívá v objevu, že zmíněná kombinace látek a fyzické aktivity může tyto blahodárné účinky ještě zvýšit. Riziko „chátrání“ organizmu se snižuje o 39 procent, hrozba invazivního nádoru pak o celých 61 procent.
Vliv doplňků na délku a kvalitu života chtějí vědci dále zkoumat. Studie totiž sice potvrdila zpomalení stárnutí na molekulární úrovni, to ovšem nemusí přímo znamenat reálné prodloužení života. Skutečnost, zda to tak opravdu je, prokáží až další výzkumy. Přesto určitě nic nepokazíš tím, když si dnes k obědu dáš například lososa, který je přírodním zdrojem obou zmíněných látek.