Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2016 14:30
Čas čtení 0:00
Matěj Toman

První tuzemská deska roku 2016? The Chancers dávají Trigger Warning k poslechu

HUDBA
Uložit Uložené

Páté album česko-britské kapely vychází v pátek 8. ledna pouze na vinylu a digitálně. „Rozhodli jsme se nedělat kompromisy,“ vysvětlují The Chancers a desku Trigger Warning poskytli fanouškům ještě předtím k volnému poslechu.

Je to logické, protože album Trigger Warning vzniklo právě v produkci někdejšího frontmana The Big, britského písničkáře a hudebního kouzelníka, jímž je Ed Rome. Ten zároveň na desku přispěl akustickou verzí písně Back In ’63, z jejíhož originálu jsou zřejmé stylové i muzikantské změny, kterými jedna z nejstarších tuzemských 2tone ska kapel prošla.

S Edem jsme se setkali před lety během našich turné po Evropě a Velké Británii. Už tehdy nás fascinovaly jeho muzikantské dovednosti. Třeba to, že dokáže hrát na kytaru jako dva kytaristi najednou. Hlavně jsme v něm ale konečně našli někoho, kdo plně rozumí, z čeho našeho kapela vychází a kam míří,“ vysvětlují The Chancers, pro které jsou na nové desce typické hutné rytmy, odbočky k soulu i kytarám i texty plné popkulturních a politických odkazů. Rome, který patří mezi respektované britské hudebníky a jeho písně z jeho alba Snapshot figurovaly i v aktuálním přehledu nejlepších písní uplynulého roku v anketě BBC, jim je pomohl ještě lépe vyslovit a dokonale promíchat britské a české vlivy.

První tuzemská deska roku 2016? The Chancers dávají Trigger Warning k poslechu

Už svým názvem Trigger Warning působí nová deska jako zdvižený ukazováček, protože její obsah může zneklidnit. Vychází totiž z reality a ta se podle The Chancers nehodí pro texty o lásce nebo surfování. „Je to soundtrack k subkulturám dvacátého století, který je silně individuální. Když zpívám o rudé hvězdě, zaťaté pěsti, skinheadech nebo bičování, evokuje to ve mně logicky něco velmi odlišného než u zbytku kapely a fanoušků,“ říká zpěvák a textař Simon Francis.

Také proto se kapela rozhodla jako jediný fyzický nosič, na kterém bude nahrávka k dispozici, vydat vinylovou desku, jejíž stylově čisté grafické řešení je kontrapunktem k současným přeilustrovaným obalům. Na výsledku, kterým je poctivý 180 g vážící vinyl šedivé barvy, se významně podílela Nina B, česká fotografka a filmařka dlouhodobě žijící v Londýně. Deska vychází 8. ledna, součástí balení je download kód, zároveň bude k dispozici ve všech  digitálních servisech od iTunes přes Spotify po Deezer.

Netradiční bude i křest, respektive křty alba. „Rozhodli jsme se ve třech dnech za sebou odehrát tři různé koncerty v kultovních pražských klubech s omezenou kapacitou, ale nepřekonatelnou atmosférou. V místech, kde jsme my sami zažili nejlepší koncerty a večírky našich životů,“ říkají The Chancers o vystoupeních plánovaných od 21. do 23. ledna v pražských klubech pod jasným heslem: Nová deska, tři koncerty, jedna party.

Každý z koncertů přitom bude unikátní. Ve čtvrtek 21. ledna v klubu Buben zahraje kapela v „oldschool setu“ dlouho neslyšené položky svého repertoáru za podpory Kung-Fu Girlz a Just For Being, v Café Na půl cesty zazní v pátek 22. ledna její písně v akustických úpravách a vystoupí písničkář OiOiPiratoi a v akustickém setu producent desky Ed Rome. Poslední a největší ze křtů se chystá na sobotu 23. ledna v Klubu 007 Strahov. Tam krom The Chancers zahrají také legendární britští The Big a tuzemští Green Smatroll. Vstupenky na koncerty jsou k dostání v předprodejní síti SMSticket.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse