Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2016 v 14:25
Čas čtení 0:00
Miroslav K.

Scarecrow z Nolanova Batmana a pan Grey ztvární československé hrdiny ve válečném dramatu o atentátu na Heydricha

FILMY A SERIÁLY CILLIAN MURPHY
Uložit Uložené

Už brzy budeme mít možnost zajít na hollywoodskou filmovou verzi atentátu na Reinharda Heydricha.

Pokud jste fanouškem Filmkultu už nějakou tu dobu, určitě si vzpomenete na náš rok trvající seriál o amerických filmech natáčených v Česku a na Slovensku. Pokud jste četli alespoň jednu část, tak si jistě vzpomenete na fakt, že Česko bylo vyhledávané hollywoodskými tvůrci několikanásobně více než právě Slovensko. Kdo četl všech 10 částí ale také jistě postřehl, že Praha ztvárnila Prahu jen v minimu zahraničních filmů. Neměla problém zastoupit Vídeň, Budapešť či dokonce Moskvu, ale „stověžatou“ byla opravdu jen málokdy. Teď se ale všechno mění, protože finišují práce na historickém dramatu z období 2. světové války, které se do kin po celém světě dostane pod názvem Anthropoid.

Pod stejnojmenným názvem se skrývá tajná vojenská mise, jejímž hlavním cílem bylo spáchání atentátu na Reinharda Heydricha známého jako „kata českého národa“. Jedním z jeho úkolů bylo i konečné řešení židovské otázky na území Protektorátu Čechy a Morava. V čele této nelehké mise stáli dva vojáci a přátelé, Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš. Trénovaní byli na území Velké Británie a po seskoku v prosinci 1941 kousek od Prahy měli pět měsíců na to, aby celý plán zorganizovali a dovedli do úspěšného konce. Jelikož se celé této významné události věnoval před necelým měsícem i kolega, doporučujeme vám tento článek, kde se kromě životní cesty muže, po kterém je například pojmenováno i město Gabčíkovo, dozvíš i závěr celé mise. Ta by v tomto článku mohla být chápána jako filmový spoiler a velmi neradi bychom vám pokazili zážitek z filmu ještě předtím, než ho uvidíte.

Scarecrow z Nolanova Batmana a pan Grey ztvární československé hrdiny ve válečném dramatu o atentátu na Heydricha

Důležité je tedy říci, že film vychází z reálných událostí a hlavní postavy Gabčíka a Kubiše ztvární hollywoodští herci Jamie Dornan a Cillian Murphy. Prvního jmenovaného zná svět momentálně hlavně za ztvárnění pana Greye v romantickém (?) Fifty Shades of Grey a na Cilliana si vzpomenete hlavně díky postavě Scarecrow z Nolanovy trilogie o Temném rytíři či snímku Počátek. I když Dornana má nyní mnoho filmových fanoušků plné zuby, musíme uznat, že o svém hereckém talentu přesvědčil už v roce 2013 seriálem The Fall. Na režisérskou židli zasedl Sean Ellis, známý kvalitními snímky Cashback nebo Metro Manila. 46letý režisér má na svém kontě i řadu cen, přičemž u Anthropoidu se postaral i o scénář.

Scarecrow z Nolanova Batmana a pan Grey ztvární československé hrdiny ve válečném dramatu o atentátu na Heydricha

Poprvé jsem se o misi Anthropoid dozvěděl v dokumentu v roce 2001. Překvapilo mě, že svět neví o tomto hrdinském činu (kdo se zajímá o české filmy a nejsou mu cizí Lidice, tak přece jen ví). 15 let jsem hledal informace a vzešla z toho první verze scénáře, který činil něco přes 680 stran. Chtěl jsem vědět, jaké je to být jimi, jaké je to stát se samopalem v ruce před autem s Heydrichem. Čím více jsem nad tím přemýšlel, tím víc jsem byl snímkem posedlý.“ Prozradil v jednom rozhovoru Ellis.

Doporučeno
Proč všichni milujeme Cilliana Murphyho? Proč všichni milujeme Cilliana Murphyho? 1. srpna 2023 v 15:15

Aby toho nebylo málo, v barrandovských ateliérech vznikla kopie chrámu Cyrila a Metoděje v měřítku 1:1 a spotřebovalo se na ni 910 pytlů betonu, 300 pytlů omítky a 3300 metrů čtverečních deskového materiálu. Nevíme sice jak vy, ale my zatím máme z tohoto projektu velmi dobré pocity. Kromě dvojice hlavních představitelů se ve filmu objeví i Toby Jones (Infamous a Tinker Tailor Soldier Spy), Harry Lloyd (The Theory of Everything, Game of Thrones), Bill Milner (X-Men: First Class, Son of Rambow) a také i uvidíme jaké české herce jako například Annu Geislerovou, Josefa Abrháma, Josefa Laufera či Vítězslava Jandáka. Úlohu německého hodnostáře si zopakuje Němec Detlef Bothe, který Heydricha ztvárnil již v Lidicích. Datum premiéry ještě není známé, ale je jisté, že se ho dozvíme již ve velmi blízké době, přičemž by nepřekvapilo, kdyby tato informace přišla zároveň s trailerem. Co si o snímku myslíte vy?

Scarecrow z Nolanova Batmana a pan Grey ztvární československé hrdiny ve válečném dramatu o atentátu na Heydricha

Nezaměnitelná podoba Botheho a Heydricha

Domů
Sdílet
Diskuse