Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2017 12:50
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

13letý Matěj s autismem miluje kreslení map. Jeho rodiče mu chtějí splnit sen a založit charitativní značku s oblečením

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Matěj rád kreslí mapy. Díky charitativnímu projektu bude alespoň na chvíli moct uniknout ze spárů Aspergerova syndromu a navrhovat designy vlastních produktů.

Matěj má třináct let a už od narození trpí těžkou formou Aspergerova syndromu s hlubokými úzkostmi. Jak rostl, začala se u něj zvyšovat vášeň pro dopravní prostředkydesign. Ty jediné ho dokázaly od záchvatů uklidnit. Nyní má jasnou představu, čím chce v životě být a i přes svoje vážné onemocnění si jde za svým cílem.

V dospělosti by totiž chtěl navrhovat tramvaje, vlaky a haly dopravních budov. Jelikož je k tomuto cíli ještě dlouhá cesta, svůj sen si prozatím plní trochu jiným směrem. Vášeň pro design nasycuje i díky velké trpělivosti jeho rodičů kreslením map všeho druhu a také navrhováním motivů oblečení. U Matěje ty nejhorší záchvaty už ustaly a nyní je připravený se začlenit do normálního života a pomáhat ostatním. A ty můžeš pomoct také.

13letý Matěj s autismem miluje kreslení map. Jeho rodiče mu chtějí splnit sen a založit charitativní značku s oblečením
Zdroj: Maappi

Společně s crowdfundingovým serverem Hithit se Matěj s rodiči rozhodli založit nový charitativní projekt Maappi, jenž má pomoct nejen samotnému Matymu, ale i ostatním lidem trpícími podobným onemocněním. Jde vlastně o e-shop s oblečením a dalšími produkty s vlastnoručně vyrobeným designem různých map. „Zisk z prodeje těchto věcí se bude vracet zpátky do pomoci dalším autistům, do témat spojených s asistenty, diagnostikou a tak dále,“ vysvětlují rodiče mladého designéra.

Doporučeno
Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě 15. března 2024 13:00

Spuštění projektu Maappi proběhlo teprve včera a už na něj lidé poslali téměř 20 tisíc korun z celkově požadovaného čtvrt milionu. Kdo ví, třeba se Matymu podaří kolaborace i s takovými značkami jako je Converse!

Projekt na Hithitu nalezneš zde.

Domů
Sdílet
Diskuse