Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2018 21:58
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Tolkienovy knihy budou rozšířeny o pravděpodobně největší bitvu v dějinách Středozemě! Připravte se na pád Gondolinu

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Už se nemůžete dočkat připravovaného seriálu od Amazonu? A co se tak předtím ještě ponořit do dosud nepublikovaného knižního příběhu z pera mistra Tolkiena?

Fanoušci Tolkienovy tvorby jistě dobře vědí, že množství příběhů z bájné Středozemě nebylo za jeho života vůbec publikováno. Syn legendárního spisovatele J. R. R. Tolkiena Christopher ale otcovo dědictví nenechal zapadnout prachem. Proto se nějaký čas po jeho smrti v roce 1973 rozhodl zanalyzovat a zpracovat otcovy nedokončené příběhy.

Prvním produktem této úctyhodné práce byl v roce 1977 čtenářům fantasy dobře známý Silmarillion. V létě tohoto roku (30. srpna) by se ale nadšenci Tolkienova světa měli dočkat dalšího příběhu, ukončujícího knižní trilogii ucelených dobrodružství z historie obsáhlého Silmarillionu.

Začalo to Húrinovými dětmi, pokračovalo Berenem a Lúthien, no a do třetice nás čeká epický Pád Gondolinu (z originálu Fall of Gondolin). Ten popisuje tragický osud města Gondolin, ale krom něj se nezapomene věnovat i nešťastnému milostnému příběhu a údajně největší bitvě, jakou kdy Tolkien napsal.

Tolkienovy knihy budou rozšířeny o pravděpodobně největší bitvu v dějinách Středozemě! Připravte se na pád Gondolinu
Zdroj: Houghton Mifflin Harcourt

Kniha vznikla v zápiscích Tolkiena pod původním názvem Eärendilův příběh. Ten se však mezi širokou veřejnost nikdy nedostal a zkompletované verze se dočkáme právě díky synovi Christopherovi.

O ilustrace ke knize se postaral Alan Lee, dlouholetý výtvarník Tolkienových publikací. Za své návrhy scén pro závěrečný díl trilogie Pán prstenů: Návrat krále získal Oscara.

V ději Pádu Gondolinu mimochodem najdeme zajímavé souvislosti s filmovou trilogií. Tuor a Idril, postavy vystupující v příběhu, jsou prarodiči charismatického Elronda, pána Imladris (Rivendell/Roklinka).

Další drobností je například informace o původu Frodova/Bilbova meče Sting (Žihadlo), ukovaného právě v tolik zmiňovaném tajemném městě Gondolin.

Domů
Sdílet
Diskuse