Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. června 2018 23:47
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Kolik korun stojí party ve světových městech? Srovnání včetně Prahy ukazuje ceny drinků, klubů, taxislužeb i Big Maců

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Do jakého světového města jet na party?

Přijde páteční večer a každý se snaží jiné způsoby, jak se odreagovat po náročném týdnu. Někdo preferuje knihu, jiný drink a někdo zase třeba kino. Švýcarská banka UBS přinesla zajímavá data právě o té druhé kategorii lidí, která vyznává divočejší životní styl.

Srovnali některá světová města včetně turisticky stále oblíbenější Prahy a vytvořila srovnání cen různých položek. Je levnější party v domácí metropoli, v Miami nebo Mexiku? A kolik se v průměru utratí za jednu propařenou noc?

Výzkum srovnával takové položky, jakými jsou cenovky dvou velkých drinků, 2 vstupy do populárních klubů, jeden Big Mac, který na konci večera ideálně dopomůže alkoholem zmáčenému žaludku k odbourání negativních následků a konečně i kýženou cestu taxíkem z klubu na hotel.

Kolik korun stojí party ve světových městech? Srovnání včetně Prahy ukazuje ceny drinků, klubů, taxislužeb i Big Maců
Zdroj: Careyjamesbalboa/Wikimedia Commons

Ceny v následující tabulce jsou převedeny z dolarů na české koruny. V tabulce je možné se přepínat kliknutím na srovnávanou kategorii.

Srovnání zjistilo, že absolutně nejdražší zemí pro jednu noc je Curych. To není příliš velké překvapení, největší město Švýcarska je známé tím, že má v OECD jedny z nejvyšších průměrných mezd (průměrná mzda v této zemi je pro Čechy abnormálních 178 tisíc korun), logicky tak musí být drahé ï město samotné. Výzkumníci za jednu průměrnou noc utratili v přepočtu 2075 korun.

Praha je na tom o polovinu lépe. Za jednu páteční noc se se vším všudy utratilo něco málo přes tisíc korun. Trochu jinak na tom ve srovnání bylo Mexico City, kde z výzkumu vyplynulo, že za průměrnou party se tu utratí něco málo pod pět set korun. Už chápeme, proč „všichni jsou už v Mexiku“!

Curych 2 075 Kč
Miami 1 928 Kč
Stockholm 1 924 Kč
New York 1 736 Kč
Barcelona 1 438 Kč
Sydney 1 389 Kč
Hong Kong 1 380 Kč
Paříž 1 346 Kč
Tokio 1 284 Kč
Praha 1 020 Kč
Rio de Janeiro 975 Kč
Moskva 588 Kč
Mexico City 451 Kč
 
Domů
Sdílet
Diskuse