Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. prosince 2018 15:25
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Čína zakázala Fortnite a PUBG. Hry jsou prý brutální a porušují etická pravidla země

TECH ČÍNA
Uložit Uložené

Čínští fanoušci her Fortnite a PUBG mají smůlu, kvůli údajné brutalitě totiž byly zakázány. Jiné hry zase mají prý příliš vysvlečené ženské postavy a tvůrci je musí upravit.

To, že je v Číně dlouhodobě uplatňována cenzura a regulace v rámci nejrůznějších odvětví zábavního průmyslu, tedy včetně toho videoherního, není žádnou novinkou a dnes už tedy tato informace zřejmě překvapí jen málokoho.

A tentokrát si tamní vláda posvítila na tituly, které v posledních letech hýbaly herním světem zdaleka nejvíce – Fortnite Battle Royale a Player Unknown's Battlegrounds (PUBG).

Brutalita a vulgarismy 

Oba zmíněné hity se společně s dalšími battle royale hrami (celkem se mluví až o 20 titulech) staly terčem čínské komise pro zkoumání etických zásad v online prostředí (Online Ethics Review Committee), která vyhodnotila, že zmíněné hry jsou „v rozporu se společenskými a etickými zásadami země“.

Čína zakázala Fortnite a PUBG. Hry jsou prý brutální a porušují etická pravidla země
Zdroj: Fortnite/Epic Games, Gearbox Software

Problémovým byla podle komise konkrétně prezentace drsného násilí a přítomnost vulgarismů. Neprodleně poté proto měly být zcela zakázány

Příliš obnažené ženy

Jiné hry se zákazu vyhnuly, aby však mohly v zemi dále fungovat, musí být ze strany vývojářů patřičně upraveny. To platí kupříkladu pro League of Legends od studia Riot Games nebo slavné hry z portfolia společnosti Activision Blizzard, jako například Diablo, World of Warcraft a Overwatch. V případě těchto her se komisi nelíbí například údajně problémové chatové místnosti nebo příliš vyzývavě oděné ženské postavy.

Zatím není jasné, jak se firmy k rozhodnutí komise postaví, pokud však nechtějí přijít o takto silný trh, jakým Čína bezesporu je, budou se muset podvolit a své hry podle požadavků upravit.

Není to však poprvé, kdy vláda komunistické Číny učinila rázné kroky proti hrám. Připomeňme například známý případ z roku 2000, kdy byly v celé zemi zakázány herní konzole, a to údajně z obav o zdraví malých dětí. Zákaz trval až do roku 2014, kdy byl zrušen.

Domů
Sdílet
Diskuse