Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2017 20:40
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Proč jsme se vlastně nikdy nedočkali druhého dílu diváky milovaného Forresta Gumpa?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

A máme být rádi, že k natáčení dvojky nikdy nedošlo? Pravděpodobně ano.

Na zodpovězení těchto otázek se musíme přesunout do roku 2001, kdy studio Paramount Pictures najalo původního scenáristu Erica Rotha, aby napsal scénář k druhé části. Kde se ale tedy stala chyba? Mnozí z vás už jistě slyšeli o tom, že Forrest Gump vycházel z knižní předlohy Winstona Grooma. Ten však nenapsal pouze jednu část Gumpových dobrodružství, a proto i scénář Erica Rotha mohl přímo čerpat z Groomova knižního pokračování s názvem Gump & Co. V něm se čtenář ocitl několik let po závěru první části. Forrestovo podnikání zkrachovalo a jeho láska Jenny odešla na druhý svět. To ale Gumpovi nebrání v tom, aby i nadále zasahoval do množství historických událostí. Například se postaral o pád berlínské zdi, byl při ztroskotání ropného tankeru Exxon Valdez a dokonce se setkal i s uznávaným hercem Tomem Hanksem (jejich podoba je skutečně k nezaplacení, že?).

Proč jsme se vlastně nikdy nedočkali druhého dílu diváky milovaného Forresta Gumpa?
Zdroj: Paramount Pictures

V každém případě, scénář bychom měli. Co dál? Jedním z hlavních důvodů, na kterých pokračování Gumpa ztroskotalo, je jeho herecký představitel Tom Hanks. Podle hercových slov nad případným pokračováním nedokázal uvažovat ani sekundu. Jak sám říká, dvojka by zruinovala veškerou dobře odvedenou práci. Amen. V časech, kdy tvůrci sáhnou po každé možnosti rýžování ze staré slávy, je jeho někdejší rozhodnutí o to hodnotnější. Kvalita nad kvantitu, a tak to má být.

Dalším případným důvodem měl být údajný spor mezi Winstonem Groomem a studiem Paramount. Podle Groomových slov tvůrcům však nic nebránilo v tom, aby pokračování natočili. Práva na Gump & Company patří přímo studiu, a tak o žádných neshodách nemůže být v tomto ohledu řeč. Jinak řečeno, danou možnost můžeme ze seznamu problémů stojících za nezfilmováním druhého Gumpa určitě vyloučit.

Proč jsme se vlastně nikdy nedočkali druhého dílu diváky milovaného Forresta Gumpa?
Zdroj: Paramount Pictures

Proslýchá se však, že za nenatočením dvojky může stát i nechvalně známé 11. září 2001. Jak, ptáte se? Scenárista Eric Roth totiž svůj scénář k druhé části skutečně dokončil a odeslal e-mailem 10. září 2001. Blbá náhoda, to ano. Pravdou ale zůstává, že Amerika se během jednoho dne kvůli této události obrátila naruby a zdálo se, že představa chlapíka pobíhajícího z jedné krize do válečného konfliktu a následně k dalším životním potížím nebude pro Američany už tak zábavnou.

K seznamu problémových faktorů bychom ale rozhodně mohli připsat jméno Roberta Zemeckise. Tento talentovaný režisér se nikdy netajil tím, že podle něj by druhé pokračování nemělo už divákům co nabídnout. Ve většině filmů si hlavní hrdina projde peklem, aby si z něj vzal nějaké zkušenosti či ponaučení, ovšem v případě Forresta to bylo odlišné. Všemi životními obtížemi prošel (v jeho případě i proběhl) prakticky bez újmy s úsměvem na tváři. Což bylo pro diváky sice velmi zábavné a pozitivní, ale Zemeckis nevidí důvod, proč by podobně odlehčené podání Gumpových dobrodružství měli zfilmovat i do druhého dílu. Více téhož? Nač? Dobrá otázka. A my se Zemeckisem, podobně jako s Hanksem, určitě souhlasíme. A jak to vidíte vy?


Domů
Sdílet
Diskuse