Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. listopadu 2017 12:30
Čas čtení 0:00
Simona M.

Skvělý koláč bez mouky plný bílkovin. Připravíte ho z cizrny, jablek a čokolády (Recept)

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Tento koláč se u nás peče i dvakrát týdně. Má parádně jemné těsto bez mouky, takže potěšíme i celiaky. Se šťavnatými jablky a čokoládou chutný opravdu božsky.

Dnešní koláček má těsto z trochu netradiční suroviny – cizrny. Cizrna má vysoký obsah bílkovin (19 g na 100 g) a do pečení se skvěle hodí, protože má jemně oříškovou chuť. Přípravu jsme si ulehčili a použili jsme cizrnu z konzervy, ale pokud máte čas, můžete si klidně uvařit i syrovou. K ozdobě jsme použili dušená jablíčka se skořicí a řecký jogurt. Koláč chutná nejlépe ještě teplý. Pekli jsme ho v zapékací misce, ze které se nejlépe vyjídá lžící. Množství surovin můžete zvětšit o polovinu a péct ho i v normální dortové formě nebo plechu.

Skvělý koláč plný bílkovin bez mouky, s jablky a čokoládou (Recept)

INGREDIENCE

na koláč

1/2 konzervy cizrny (120 g)

1 odměrka proteinu

1 vejce

50 g jablkového pyré (dětská výživa bez cukru)

1/2 jablka (80 g)

20 g kvalitní hořké čokolády

1/2 ČL skořice

1/2 ČL kypřicího prášku

50 ml vody

sladidlo dle chuti (stévie)

na ozdobení

1/2 jablka (80 g)

1/2 ČL skořice

trochu vody

řecký jogurt

javorový sirup

Skvělý koláč bez mouky plný bílkovin. Připravíte ho z cizrny, jablek a čokolády (Recept)
Zdroj: Simona Malková

POSTUP

Cizrnu rozmixujeme tyčovým mixérem spolu s vajíčkem, jablečným pyré, proteinem a vodou. Vmícháme skořici, prášek do pečiva a osladíme podle chuti. Pokud se nám zdá těsto příliš husté, můžeme ho zředit ještě troškou vody. Jablko nakrájíme na kostky, čokoládu nasekáme nadrobno a vmícháme je do těsta. Těsto nalijeme do malé zapékací misky (průměr 15 cm) a pečeme 20–25 minut na 180 °C. Zatím si druhou polovinu jablka oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Jablíčka podusíme s trochou vody a skořicí doměkka. Podle chuti je můžeme i dosladit. Koláč podáváme s horkými jablíčky, kopečkem řeckého jogurtu a přelitý javorovým sirupem.

Skvělý koláč bez mouky plný bílkovin. Připravíte ho z cizrny, jablek a čokolády (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Skvělý koláč bez mouky plný bílkovin. Připravíte ho z cizrny, jablek a čokolády (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Skvělý koláč bez mouky plný bílkovin. Připravíte ho z cizrny, jablek a čokolády (Recept)
Zdroj: Simona Maková
Skvělý koláč bez mouky plný bílkovin. Připravíte ho z cizrny, jablek a čokolády (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Skvělý koláč bez mouky plný bílkovin. Připravíte ho z cizrny, jablek a čokolády (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Skvělý koláč bez mouky plný bílkovin. Připravíte ho z cizrny, jablek a čokolády (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Skvělý koláč bez mouky plný bílkovin. Připravíte ho z cizrny, jablek a čokolády (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Skvělý koláč bez mouky plný bílkovin. Připravíte ho z cizrny, jablek a čokolády (Recept)
Zdroj: Simona Malková

NUTRIČNÍ INFORMACE

(na 1/2 koláče bez ozdobení)

Kalorie: 241

Bílkoviny: 19 g

Sacharidy: 22 g (vláknina 1 g)

Tuky: 9 g

Pokud se ti recept podaří, sledujeme #fitcult na Instagramu. Fotku určitě nezapomeň označit tímto hashtagem.

Fitness Marlenku, pudingové řezy, skvělý makovník, Raffaello dort a další fitness recepty najdeš i v našem e-booku. Krom zdravých receptů i tipy a rady do kuchyně & fakty o výživě.

UKAŽ E-BOOK!

Domů
Sdílet
Diskuse