Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2020 14:26
Čas čtení 1:04
Daniel Kopejska

Muž se přejedl lékořice a zemřel na zástavu srdce

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Čtyřiapadesátiletý stavbař v americkém státě Massachusetts zemřel na srdeční zástavu kvůli lásce k lékořici

Američan, který měl oblibu v lékořici náhle zemřel poté, co se mu ve fast foodové restauraci zastavilo srdce. Podle dostupných informací jedl balíček a půl lékořicových dobrot denně. Jeho špatná životospráva tak vedla ke špatnému fungování srdce. Po příjezdu lékařů byla provedena první pomoc a resuscitace, bylo však pozdě a muž následující den zemřel. Podle doktorů mohla jednoznačně za smrt čtyřiapadesátiletého člověka lékořice, informuje BBC.

Lékořice obsahuje kyselinu glycyrrhizovou, která podle studií způsobuje hypertenzi, hypokalémii, metabolickou alkalózu, fatální arytmii a selhání ledvin. Pacient trpěl vším, co bylo zmíněno. Hladina draslíku v krvi byla nebezpečně nízko. 

Doporučeno
Britský premiér Boris Johnson se pouští do války proti obezitě: Chce zakázat propagaci sladkostí v obchodech či akce 1+1 Britský premiér Boris Johnson se pouští do války proti obezitě: Chce zakázat propagaci sladkostí v obchodech či akce 1+1 10. července 2020 21:13

Dr Andrew L. Lundquist souhlasil, že na vině bylo velké množství lékořice. Podle informací doktorů pacient také týdny před svou smrtí přešel z červené kroucené lékořice s ovocnou příchutí na černou lékořici. Krom toho bylo i jeho ostatní stravování nezdravé, což situaci nezlepšilo. 

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv varuje, že pouhých 57 gramů lékořice denně může v těle člověka rozhodit elektrolyty. Pokud osoba jí tuto denní dávku po dobu dvou týdnů, můžou se dostavit srdeční problémy, zvláště pro lidi starší 40 let. Lékořice také reaguje špatně s některými léky a doplňky stravy. Způsobuje také vysoký krevní tlak. Místo lékořice se tak občas používá anýzový olej, který má stejnou vůni a chuť. Ke všemu může lékořice způsobit chorobnou spavost a otoky.

Jeff Beckman, mluvčí společnosti Hershey, která dělá oblíbené lékořicové sladkosti v mailu napsal: „Všechny naše produkty jsou bezpečné ke konzumaci a jsou vyráběny v souladu s regulacemi. Všechna jídla i včetně sladkostí by měla být požívána s mírou.“

Domů
Sdílet
Diskuse