Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2021 18:10
Čas čtení 1:00
Vojtěch Vanda

U myslivce v mrazáku našli celníci chráněného rysa

U myslivce v mrazáku našli celníci chráněného rysa
Zdroj: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Muž je nyní podezřelý z upytlačení zvířete.

Celníci našli mrtvého rysa v mrazáku u myslivce z Klatovska. Muž je nyní podezřelý z toho, že šumavské zvlášť chráněné zvíře upytlačil. Muž se k situaci vyjádřit nechtěl. Co přivodilo zvířeti smrt, ukáže až provedená veterinární pitva. 

Doporučeno
Pytláci loví slony, on loví pytláky. Arthur F. Sniegon přibližuje, co obnáší ochrana zvířat v Africe (Rozhovor) Pytláci loví slony, on loví pytláky. Arthur F. Sniegon přibližuje, co obnáší ochrana zvířat v Africe (Rozhovor) 17. února 2021 12:28

Že celníci provedli domovní prohlídku u muže, jenž byl podezřelý z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy, potvrdila pro Právo Martina Kaňková z Generálního ředitelství cel v Praze s tím, že se mělo jednat o muže z mysliveckého sdružení.

Zvíře údajně pochází ze Šumavy. Blíže se k situaci vyjádřila nezisková organizace Alka Wildlife na Facebooku. „Data z dlouhodobého fotomonitoringu rysů, který na Šumavě a v Pošumaví probíhá ve spolupráci ALKA Wildlife, Ochrana velkých šelem a Národním parkem Šumava, se stávají důležitým nástrojem pro ochranu rysů v praxi,“ uvádí. Případy pytláctví rysa jsou údajně vždycky problém dokázat. Těžko se dá totiž doložit, že zvíře například nekoupil na internetu nebo nedovezl ze zahraničí.

„Fotografie z fotopastí mohou ale jednoznačně prokázat, že se jedná o divokého rysa ze Šumavy. Nyní víme, kde se náš rys narodil, kde žil a kdy a kde také zmizel, respektive byl uloven. Doufejme, že to konečně pomůže úspěšnému vyšetření případů pytláctví, které se v Čechách tolik nedaří,“ doufá spolek.

Členka spolku Tereza Mináriková potvrdila, že je zvíře z volné přírody. Poznala jej prý podle skvrn na těle, které díky fotopastem mohli na zvířeti zachytit. Spolek jedince údajně monitoroval již delší dobu.

Muž celníkům údajně tvrdil, že zvíře našel mrtvé. Pokud se muži prokáže vina, mohl by dostat za usmrcení zvláště chráněného zvířete až tři roky odnětí svobody.

Domů
Sdílet
Diskuse