Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2021 18:35
Čas čtení 8:18
Tereza Šnajdrová

Manželé Vlasta s Michaelou nosí oba dámské šaty. Důležitá je pro ně svoboda a radost ze života (Rozhovor)

Manželé Vlasta s Michaelou nosí oba dámské šaty. Důležitá je pro ně svoboda a radost ze života (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Michaely a Vlasty
REFRESHER
Uložit Uložené

S Michaelou a Vlastou jsme si povídali o módě, mužích, kteří rádi nosí dámské oblečení, ale i o tom, co takové nošení krásných šatů obnáší.

Michaela se s Vlastou seznámila v roce 2018 přes seznamovací aplikaci a narovinu přiznává, že když přišla na první schůzku a viděla muže s neonově růžovými nehty, začala po místnosti hledat skrytou kameru. Dnes už je však všemu jinak, Michaela s Vlastou jsou manželé a svatebního obřadu se dokonce zúčastnili v takřka totožných šatech

Manželé, které můžeš potkat v centru Prahy, by rádi změnili pohled společnosti na muže v dámských šatech a razí heslo, že každý se může svobodně rozhodnout, jaké oblečení chce nosit a v jakém stylu se cítí dobře. „Partnera si přece nevybíráte podle oblečení, ale podle toho, jestli si spolu rozumíte, jestli se spolu smějete, jestli máte stejné životní hodnoty,“ říká Michaela.

Doporučeno
Modeling se vytrácí. Válcují ho influencerky, které nemají dispozice k tomu být modelkami, říká Pavlína Němcová (Rozhovor) Modeling se vytrácí. Válcují ho influencerky, které nemají dispozice k tomu být modelkami, říká Pavlína Němcová (Rozhovor) 20. srpna 2021 7:00

Váš instagramový profil Genderblender1 vznikl teprve v dubnu roku 2020 a v současné době máte už přes 7 tisíc sledujících. Čekali jste takový zájem?

Michaela: Založili jsme postupně blog i Instagram, chtěli jsme ukázat lidem (nejen mužům, ale i jejich rodinným příslušníkům), že „to“ jde. Že když muž touží nosit šaty, tak může. Aspoň v našich zeměpisných šířkách. Zároveň jsme chtěli ukázat, že ne všichni muži, co touží nosit dámské šaty, balancují na vysokých botách na platformě, mají paruky, umělé řasy a minisukně. Zájem, který vznikl, předčil naše očekávání.

Co se týče sledujících našeho profilu na Instagramu, je zajímavé, že největší skupinu followerů tvoří ženy – 80 %, a to zejména mladé, ve věkové kategorii 18–34 let. Těch je 75 %. Tuzemských sledujících máme asi 13 %, většina z nich nás objevila po uveřejnění rozhovoru v týdeníku Respekt.

Genderblender
Zdroj: se souhlasem Michaely a Vlasty

Čím to je, že máte fanouškovskou základnu především v zahraničí?

Michaela: Máme pocit, že diverzita se více řeší v zahraničí. Konkrétně v západní Evropě je to mnohem více aktuální, žhavé a politické téma. Náš profil sdílela na svém Instagramu německá poslankyně Bundestagu i německá influencerka, kterou sleduje přes milion lidí. Naše svatební fotografie sdílela dokonce i televize RTL, takže nás v podstatě zná celé Německo (smích).

Může to být způsobené i tím, že v zahraničí na muže v dámských šatech nekoukají tak kriticky jako u nás? Hodně cestujete, takže máte i s čím srovnávat.

Michaela: Cestujeme především na Západ a nemyslíme si, že by tolerance byla v jiných zemích o tolik lepší. Oči na nás mohou nechat lidé v Itálii, Rakousku, Německu nebo ve Francii. Jen reakce překvapené veřejnosti jsou různé.

Všichni koukají, muže v šatech nepotkáte každý den. Lidé se nás snaží tajně vyfotit, natáčet. Takovým jsme se snažili vysvětlit, že se chovají neslušně, ale časem jsme to vzdali

Jak na vás většinou reagují v českých ulicích?

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103462 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse