Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 17:05
Čas čtení 0:50
Tereza Šnajdrová

Česko zasypal žlutý pyl. Míra ohrožení pylem je mimořádná, varuje ČHMÚ

Česko zasypal žlutý pyl. Míra ohrožení pylem je mimořádná, varuje ČHMÚ
Zdroj: Pxhere/volně k užití
NEWS ZDRAVÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Sucho a náhlý nárůst teplot přispěly k tomu, že celou Českou republiku zasypal žlutý pyl. Míra ohrožení pylem je mimořádná, varuje Český hydrometeorologický ústav.

Česko zasypal žlutý pyl, který se usazuje nejen na autech, ale také na parapetech oken a dostat by se mohl i domů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je míra ohrožení pylem mimořádná a žlutý poprašek může zkomplikovat život alergikům, dětem i dospělým. Odborníci doporučují omezit pobyt venku i fyzické aktivity.

Doporučeno
V Praze ubylo 69 % bytů k pronájmu. K dispozici je jich méně než 5 000 V Praze ubylo 69 % bytů k pronájmu. K dispozici je jich méně než 5 000 14. května 2022 13:29

Žluté nánosy pylu způsobují především kvetoucí jehličnany, hlavně smrk a borovice. „Při slunečném počasí se může výrazně zvýšit vzdušná koncentrace pylu smrku a borovice. Pyl jehličnanů může vytvářet žluté povlaky na hladkých površích. V ovzduší budou přítomna také pylová zrna ořešáku, jírovce, buku a řepky. Začnou se objevovat pylová zrna jitrocele,“ uvádí Pylová informační služba.

Vznik pylu podporuje i teplo a sucho, které sužuje Česko. Český hydrometeorologický ústav proto vydal varování před mimořádným ohrožením pylem. Žlutý poprašek může potrápit nejen alergiky, ale také děti a dospělé. 

Doporučeno
FOTO: Takto vypadal život v Rusku na začátku minulého století FOTO: Takto vypadal život v Rusku na začátku minulého století 12. května 2022 19:30

„Při vysoké a mimořádné míře ohrožení pylem doporučujeme omezit pobyt venku a fyzickou aktivitu (zejména u dětí), v autě pravidelně měnit pylové filtry a nejezdit s otevřenými okny, vyplachovat nos fyziologickým roztokem, osoby alergické na pyl trav by neměly kouřit, sekat ani sušit trávu a měly by používat brýle proti slunci,“ zní z ČHMÚ.

Mimořádná situace v souvislosti s pylem platí takřka pro celé Česko a odborníci očekávají, že v následujících dnech žlutého prachu ještě přibude.

pyl
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav
Domů
Sdílet
Diskuse