Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2022 v 8:30
Čas čtení 8:46
Ondřej Jarůšek Martin Adam Pavlík

Největší MMA turnaj roku plný hvězd je tady! Velkolepá show Oktagon 38 zakončí rok ohňostrojem pěstí a tvrdých bitev

Největší MMA turnaj roku plný hvězd je tady! Velkolepá show Oktagon 38 zakončí rok ohňostrojem pěstí a tvrdých bitev
Zdroj: Fabriq MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Macek, Keita, Boráros, Peňáz a mnoho dalších. Očekávaný turnaj Oktagon 38 bude nabitý k prasknutí. My jsme se na všechny zápasy podívali blíž a přinášíme ti predikce.

Největší a zároveň poslední domácí MMA akce roku je už za rohem. Organizace Oktagon MMA uspořádá v pátek 30. prosince v pražské O2 areně turnaj Oktagon 38, kterému sice odpadl střet Patrika Kincla s Karlosem Vémolou, ale i přesto nabízí skvělou kartu plnou hvězd a atraktivních zápasů včetně jednoho titulového. O prozatímní titul šampiona bantamu se utká česká jednička divize Filip Macek, který už má poněkolikáté šanci sáhnout si na vysněný titul. Dokáže to v zápase s UFC veteránem Gustavem Lopezem? To se dozvíme už za pár dní.

Kromě hlavního taháku se však milovníci smíšených bojových umění, ale i boxu mohou těšit na celou řadu dalších očekávaných duelů. Fanoušci přivítají navrátilce a rostoucí hvězdu Matěje Peňáze, který se v posledním zápase ucházel o místo v UFC, o hlavní předzápas se postará Matúš Juráček s rebelem Alexem Lohorém a v boxu si to rozdají hvězdy domácí scény Gábor Boráros a Václav Mikulášek. Opravdovou lahůdkou pak bude postojářská bitva Losena Keity s Milanem Palešem.

Čeká nás toho spousta, a proto jsme v redakci opět připravili predikce na jednotlivé zápasy.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 v 18:30
Základní informace o turnaji:
Kdy: pátek 30. 12. 2022
Kde: pražská O2 arena, živě na Oktagon.tv
Hlavní hvězdy turnaje: Filip Macek, Losene Keita, Matěj Peňáz, Gábor Boráros, Václav Mikulášek, Alex Lohoré, Matúš Juráček a další
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Martin Pipek vs. Hassan Shaaban

Šestadvacetiletý Čech se během svého debutu na pražské Štvanici v kleci příliš dlouho neohřál, protože zápas ukončil už v prvním kole, ale stihl všem jasně ukázat, že je v postoji ostrý jako břitva a na zemi umí držet pozici i uštědřit tvrdý ground and pound. Jde vpřed jako buldozer a nebojí se nikoho a ničeho. Sebevědomí mu rozhodně nechybí.

Tentokrát bude čelit teprve dvacetiletému talentovanému Němci, který letos dorazil až do finále OKTAGON Challenge a ve vyrovnaném souboji téměř zvítězil. Shaabanovy přednosti máme nakoukané jednoznačně více, jelikož v kleci strávil podstatně více času, a ani on se rozhodně nebojí tvrdých výměn a také dokáže být rychlý jako střela.

Právě zkušenosti z předchozích duelů by měly v tomto případě rozhodovat, i když Pipek může překvapit, zejména v prvním kole, které má mimořádně silné.


Tip na vítěze: Shaaban

hassan shaaban
Zdroj: OKTAGON MMA

Radovan Úškrt vs. Ole Magnor

Nor Ole Magnor v minulosti střídal výhry s prohrami, teď se ale veze na vlně tří vítězství v řadě, přičemž naposledy slavil skalp Michala Kotalíka, kterého ukončil v druhém kole. Magnor se z boje vrací buď se štítem, nebo na štítu. Ještě nikdy totiž nebojoval celá tři kola a všechny jeho zápasy skončily ať už výhrou, nebo prohrou ještě před limitem. A předpokládáme, že stejně tomu bude i v tomto případě.

Doporučeno
Brutální KO za 14 sekund! OKTAGON MMA uspořádal pod širým nebem akci plnou hvězd Brutální KO za 14 sekund! OKTAGON MMA uspořádal pod širým nebem akci plnou hvězd 21. července 2024 v 7:20

Slovenský bijec Radovan Úškrt také zápasy ukončuje nebo prohrává výlučně před limitem, většinou však odchází jako vítěz. Na kontě má už šest knockoutů a z toho všechny v prvním kole. Do zápasu půjde jako velký favorit a fanoušci se mohou těšit na pořádný ohňostroj pěstí. Čeká nás totiž pořádná divočina, při které jeden z borců bude klec opouštět s rukama nahoře a druhý možná nohama napřed na nosítkách. Doporučujeme tedy radši nemrkat.

Tip na vítěze: Úškrt

radovan úškrt
Zdroj: Oktagon MMA

Jaroslav Pokorný vs. Can Aslaner

Jeden z papírově nejvyrovnanějších duelů bude patřit Jaroslavu Pokornému a Aslanerovi. Legenda české scény Pokorný se po těžkém zranění, které mu málem ukončilo kariéru, vrátil loni zpět, na svou první výhru v Oktagonu ale zatím čeká. Hlásí však, že jeho forma se každým dnem stupňuje. Nedá se navíc vyloučit, že výsledek tohoto zápasu rozhodne i o jeho dalším směřování.

Němec s tureckými kořeny Aslaner je držitelem černého pásu v Luta Livre, bojovém umění zaměřeném na wrestling a ground striking. Není proto divu, že pět svých soupeřů ukončil na zemi před limitem. Aslaner si naposledy odnesl porážku s Matějem Kuzníkem po zranění kolene, je tedy překvapivé, že jej vidíme po pár týdnech bojovat znovu.

Pokorný má na kontě už dvanáct ukončení před limitem a jen málokdy dospějí jeho zápasy až do konce třetího kola. Očekáváme, že bude plně odhodlaný sérii proher zlomit a pro výhru bude připraven udělat vše. Uvidíme, v jaké formě se vrátí.

Doporučeno
Letní turnaj OKTAGON 59 poprvé na Slovensku: Prohlédni si zápas elit pod širým bratislavským nebem, toto je nabitý fight card Letní turnaj OKTAGON 59 poprvé na Slovensku: Prohlédni si zápas elit pod širým bratislavským nebem, toto je nabitý fight card 10. července 2024 v 9:30

Šance mají oba borci vyrovnané a záležet bude, kdo si lépe prosadí svůj styl hry. Přiklonili bychom se ale na stranu českého borce, který už má za sebou podstatně více zkušeností, které by mohly hrát rozhodující roli.

Tip na vítěze: Pokorný

jaroslav pokorný
Zdroj: OKTAGON MMA

Max Handanagić vs. David Jacobsson

Zajímavý česko-švédský duel, který rovněž nemá příliš výrazného favorita ani na jedné straně. Zatímco Handanagić ve své poslední bitvě padl s Václavem Holotou, Švéd přezdívaný „Fat Boy Slim“ za sebou táhne sérii dvou výher. Oba jsou na tom zkušenostně i věkově velmi podobně, nedělá jim problém zápasy ukončit v postoji i na zemi nebo válčit celá tři kola. Zároveň bývají zárukou atraktivní podívané.

V daném případě bychom mírně favorizovali velmi talentovaného Švéda, který se zdá být ve skvělé formě a z posledních osmi zápasů prohrál jen jednou. Bojovat navíc bude i o účast v pyramidě Tipsport Gamechanger, která by jej dostala mezi elitu. Handanagić je však šikovný borec, který drtivou většinu svých výher rozhoduje před limitem, a porážka Jacobssona by patřila mezi jeho velice cenné skalpy.

Tip na vítěze: Jacobsson

Doporučeno
Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka Jak začít s MMA? Nemusíš se bát, že tě na prvním tréninku vykostí Jiří Procházka 27. září 2022 v 6:00

Matěj Peňáz vs. Joel dos Santos

Elitní český postojář Matěj Peňáz je po svém zápase před šéfem UFC zpět v Oktagonu, kde jej v kleci „přivítá“ Brazilec Joel dos Santos. Ten je přemožitelem slovenského bijce Vlastislava Čepa, mezi nímž a Peňázem už dlouho hoří rivalita. A právě případný úspěch Peňáze v tomto zápase může určit, zda se fanoušci konečně v příštím roce dočkají jeho hojně diskutovaného zápasu s Čepem.

Nic jiného než vítězství se od Peňáze, který je v Oktagonu neporažený, neočekává. Není žádným překvapením, že „Money“ je největším favoritem turnaje, a je dost možné, že si do sbírky připíše další knockout. Dos Santos je sice tvrdý borec, který se celá tři kola bil s Čepem a Andrejem Kalašnikem, a navíc je oproti Peňázovi v MMA zkušenější, přesto by však měl Peňáz uplatnit své demoliční pěsti a odejít s další výhrou.

Tip na vítěze: Peňáz

Matěj Peňáz
Zdroj: Oktagon MMA

Jakub Dohnal vs. Ahmed Vila

Ahmed Vila z Bosny je bývalým šampionem organizace FCC a držitelem černého pásu v brazilském džiu-džitsu. V Praze se však postaví rozjetému, nabuzenému a po výhře hladovému Jakubu Dohnalovi, který v posledním zápase s Davidem Moonem ukázal, že by ho už neměl nikdo nikdy podceňovat.


Sice si všichni mysleli, že nebezpečného Kanaďana utrápí na zemi, jelikož právě grappling je jeho dominantou, nakonec se ale rozhodl Moona přeboxovat a předvedl v Oktagonu snad nejlepší výkon v kariéře. Bude ho chtít určitě zopakovat i proti Vilovi. Pozor si bude muset dát zejména na submise, protože na ty už Vila nachytal pět svých soupeřů.

Doporučeno
„Jsem ochotný riskovat,“ říká Jiří Procházka před sobotní bitvou. Conora McGregora se zastal „Jsem ochotný riskovat,“ říká Jiří Procházka před sobotní bitvou. Conora McGregora se zastal 25. června 2024 v 10:00

Dohnal se však se svými znalostmi nemusí bát boje na zemi, ale vestoje by měl mít jednoznačnou převahu. Vidíme pro něj tedy více cest k výhře než u jeho oponenta.


Tip na vítěze: Dohnal

jakub dohnal
Zdroj: OKTAGON MMA

Losene Keita vs. Milan Paleš

Dva šampioni a splněný sen postojářských disciplín? I tak by se dal označit střet šampiona lehké váhy Losena Keity s Milanem Palešem, šampionem pyramidy Oktagon Underground. Právě podle Underground pravidel se tito dva válečníci utkají na Oktagonu 38 a na zřejmě nejlepšího slovenského postojáře čeká obrovská výzva.

Keita do Oktagonu přiletěl jako uragán a peklo v kleci předvedl i s legendárním Ivanem Buchingerem, kterého rozebral hned v prvním kole. Paleš je ovšem mistrem Underground pravidel a světovou extratřídou v postoji. Myslíme si, že bude tím prvním, kdo na Keitu najde recept. Tak jako tak je však duel příslibem jedné z nejatraktivnějších bitev večera.

Tip na vítěze: Paleš

milan minči paleš
Zdroj: Oktagon MMA

Gábor Boráros vs. Václav Mikulášek

Promotéři Oktagonu pro nás na závěrečný turnaj roku připravili toto milé překvapení. Zápas těchto dvou dobře známých bojovníků bychom si pod pravidly MMA asi neuměli představit, proto si to rozdají „jen“ v boxu. Zatímco Borárose jsme mohli vidět v této disciplíně v organizaci Fight Night Challenge proti raperu Rytmusovi, Mikulášek alias „Baba Jaga“ soupeřil v boxu s Michalem Kotalíkem.


Boráros sice jasně dominoval a Rytmuse téměř ukončil, ale s rukou na srdci můžeme říci, že neměl tak náročného soupeře jako Mikulášek, kterému po výhře hladový Kotalík nic nedaroval. Baba Jaga protivníka viditelně přebodoval a podobný scénář očekáváme i v O2 areně.


Nejenže bude mít Čech 13centimetrovou výškovou převahu, ale pravděpodobně i hmotnostní (zatímco Boráros zápasí ve velterové váze do 77 kilogramů, Mikulášek je o váhu výše ve střední divizi do 84 kilogramů). Dohodnutá váha 86 kilogramů by tedy měla více pasovat právě Mikuláškovi. Boráros má na kontě více knokautů (v MMA), ale tady to nemusí hrát žádnou roli. Nepochybně ale půjde o atraktivní a tvrdý duel.


Tip na vítěze: Mikulášek

MIKULÁŠEK
Zdroj: OKTAGON MMA

Daniel Škvor vs. Jorick Montagnac

Téměř dvoumetrového českého kata čeká snad největší výzva v MMA kariéře. Robustní Francouz Jorick Montagnac má skoro identické skóre. Prohrál jen jednou, a to ještě v roce 2019. V Oktagonu ho nikdo neporazil, zatímco Škvora před dvěma lety nachytal na submisi Oumar Sy. Od té doby však seká jednoho protivníka za druhým. Pravděpodobně uvidíme pořádnou „štípanou“, přičemž dominovat by měl přece jen rozjetý Čech, který na rozdíl od Francouze dokáže ukončovat soupeře. Montagnac zatím vždy vyhrál jen na body.


Tip na vítěze: Škvor

daniel škvor
Zdroj: OKTAGON MMA

Matouš Kohout vs. Jan Malach

Vždy, když se v kleci setkají dva knokautéři, je jasné, že se máme na co těšit. Malach jich má na kontě osm, Kohout čtyři. A ačkoliv jsou stejně staří, první jmenovaný má poměrně výraznou převahu v počtu zápasů. Malach jich má 26, Kohout 12. Zkušenosti tedy hrají jasně ve prospěch rodáka z Liberce.


Kohout však ukazuje poslední roky mimořádné výkony a drsné války. Minulý rok ukázkově ukončil Františka Fodora, letos přímo přejel Ardu Adase. Sice poslední zápas v Oktagonu prohrál, ale bylo to s bývalým šampionem Mateuszem Legierským, přičemž vydržel až do třetího kola.


Matouš Kohout je ve formě, a i když má na kontě méně zápasů, je v současnosti tvrdším a odolnějším bojovníkem s lepším wrestlingem. Nemluvě o špičkovém postoji. Tak či tak můžeme určitě čekat nemilosrdnou a krvavou bitvu, zejména na nohou, a konec před limitem.

Tip na vítěze: Kohout

OKTAGON PRIME 4
Zdroj: OKTAGON MMA

Rafael Xavier vs. Lee Chadwick

Brazilská mlátička Rafael Xavier se hlásí znovu do akce a tentokrát změří síly s liverpoolským „The Butcherem“ Leem Chadwickem. Ten má na kontě čtrnáct ukončení na submisi, šest KO/TKO a zkušenosti i ze světových organizací Bellator nebo ACB. V posledních zápasech sice střídal výhry a prohry, ale pro „Kratose“ by i tak mělo jít o jednu z největších výzev za poslední léta.

Doporučeno
OKTAGON 58: Vémola všechny šokoval a uškrtil Végha. Na turnaji jsme viděli i neuvěřitelné knokauty a přestřelky OKTAGON 58: Vémola všechny šokoval a uškrtil Végha. Na turnaji jsme viděli i neuvěřitelné knokauty a přestřelky 9. června 2024 v 1:12

Xavier je prozatím v Oktagonu neporažený a jen jednou zde došel jeho zápas až do konce třetího kola. Další tři soupeře tvrdě ukončil, dva z nich dokonce hned v prvním kole. Právě v prvních minutách má „Kratos“ obrovskou sílu, díky které by mohl zápas rozhodnout i nyní. Naopak Chadwick už právě několikrát v prvním kole svým soupeřům podlehl.

V případě tříkolové bitvy by Chadwick mohl díky svým zkušenostem Brazilce takticky přebodovat, domníváme se však, že tak dlouho boj trvat nebude.

Tip na vítěze: Xavier

xavier
Zdroj: OKTAGON MMA

Matúš Juráček vs. Alex Lohoré

Matúš Juráček má rád výzvy a baví ho stoupat v žebříčku. Dokázal porazit Borárose či Pukače a jeho sílu okusil i Tato Primera. Probojoval se tak až k Lohorému, který se v Oktagonu už dvakrát bil o titul, i když neúspěšně. Bez ohledu na to francouzský veterán Bellatoru nebo Cage Warriors letos v únoru ukázal naplno své zkušenosti a zdemoloval Zdeňka Polívku hned v prvním kole.


Je dost možné, že uvidíme podobnou dynamickou show, protože Lohoré umí vytvořit tlak a umí být pořádně nepříjemný v přestřelkách. Pokud vyzkouší stejnou taktiku na Juráčka, je sporné, jak dlouho jí „Slávista“ dokáže odolávat. Je to sice mazaný a taktický lišák, který dokáže zápas nabodovat, Francouz však asi bude nad jeho síly a stane se pravděpodobně prvním přemožitelem Juráčka v Oktagonu.


Tip na vítěze: Lohoré

Alex Lohoré vs. Karlos Vémola.
Alex Lohoré vs. Karlos Vémola. Zdroj: OKTAGON MMA

Filip Macek vs. Gustavo Lopez

Zlatý hřeb večera. Po zranění šampiona bantamu Jonase Mågårda, který má zlomenou čelist, dostane česká jednička divize Filip Macek možnost zabojovat o prozatímní pás s veteránem UFC Gustavem Lopezem. Ten vzal zápas na poslední chvíli, ale i přesto bude pro českého bojovníka pořádně tvrdým oříškem. Z pohledu bookmakerů je Lopez dokonce favoritem.

Doporučeno
Duel desetiletí Végh vs. Vémola: Analyzujeme Vémolův gameplan, dostane další K. O.? Koukni na naše predikce k Oktagonu 58 Duel desetiletí Végh vs. Vémola: Analyzujeme Vémolův gameplan, dostane další K. O.? Koukni na naše predikce k Oktagonu 58 6. června 2024 v 14:00

Lopez má za sebou štaci v UFC, kde ze čtyř zápasů jeden zvítězil, jednou remizoval a dvakrát prohrál. V minulosti zápasil také ve světové organizaci Bellator. Na kontě má 12 výher a z toho 5 KO a 6 submisí, což je více než slušná vizitka, kterou bude muset Macek respektovat. Má za sebou i adekvátní přípravu, protože se chystal jako náhradník na další zápas v UFC, a tak by měl být ve vrcholné formě.

Jednatřicetiletý Macek je mistrem submisí a ze svých 27 výher jich 20 ukončil právě tímto způsobem. Na kontě má obrovské množství zkušeností, kterými svého o dva roky staršího soupeře dalece převyšuje. Pokud ho dokáže dostat na zem, je možné, že jej tam uškrtí nebo přinutí odklepat nějakým druhem páky. Šanci na to rozhodně má, i přesto, že Lopez na submisi dosud neprohrál.

Záležet bude ale také na Mackově psychickém nastavení, které jej už v minulosti ve velkých zápasech zradilo a nedokázal se do zápasu patřičně dostat. Tentokrát se musel navíc vypořádat se změnou soupeře v podstatě na poslední chvíli. Jako nejpravděpodobnější scénář ale i tak vidíme dominanci Macka, který uplatní svůj mistrný grappling a Američana ukončí před limitem.

Tip na vítěze: Macek

filip macek
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse