Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. března 2023 10:12
Čas čtení 0:41
Veronika Dlesková ČTK

Mladá Češka získala hlavní cenu na filmovém festivalu. Zabodovala s animovaným snímkem Jak se krysa napapala

Mladá Češka získala hlavní cenu na filmovém festivalu. Zabodovala s animovaným snímkem Jak se krysa napapala
Zdroj: Freepik/master1305/volně k užití
FILMY A SERIÁLY FILM FILMY 2023 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Autorkou nejlepšího snímku letošní přehlídky mladých filmařů se stala Lucie Spurná s filmem Jak se krysa napapala. Na filmovém festivalu se svými krátkými snímky soutěžilo 49 tvůrců z Česka i zahraničí.

Filmový festival Mladá kamera je soutěžní přehlídkou tvůrců krátkých snímků do třiceti let. Letošní 49. ročník se konal od čtvrtka v Uničově a vyvrcholil sobotní slavnostní ceremonií, na které proběhlo i vyhlášení vítězů. Hlavní cenu si odnesla Lucie Spurná s animovaným filmem Jak se krysa napapala.

Soutěžilo se celkem ve třech kategoriích. Jedna byla vyhrazena pro hrané filmy, kterých mohli diváci vidět dvaadvacet. Další kategorií byly animované snímky, z nichž nakonec vzešel i vítěz celého festivalu. Poslední soutěžní sekci tvořily dokumentární, hudební a experimentální filmy, kterých bylo celkem šestnáct.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu? Tyto filmy z letošních Oscarů můžeš nově zhlédnout v pohodlí domova Co si pustit o víkendu? Tyto filmy z letošních Oscarů můžeš nově zhlédnout v pohodlí domova 17. března 2023 16:30

V přehlídce bylo zastoupeno i sedm zahraničních snímků

Dohromady se do soutěžních sekcí probojovalo 49 snímků ze 184 přihlášených. „Podobně jako v minulých letech i letos celková délka přihlášených filmů přesáhla časové možnosti festivalu, a proto do vlastní soutěže nemohly být zařazeny všechny,“ řekl pro ČTK ředitel festivalu Vojtěch Janoušek. 

O ocenění nejlepších filmů rozhodovala odborná porota, ve které letos usedla filmová dramaturgyně pro pražský Kampus Hybernská Veronika Hanáková. Dále pedagogové a filmaři Martin Müller a Martin Čihák. Porotu doplnily Alexandra Plakhova a Dana Licehamrová. 

Domů
Sdílet
Diskuse