Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2023 16:19
Čas čtení 0:46
Veronika Dlesková

Video: Titanic, jak ho neznáme. Unikátní záběry ukazují dlouho potopenou loď

Video: Titanic, jak ho neznáme. Unikátní záběry ukazují dlouho potopenou loď
Zdroj: TASR/AP
ZAJÍMAVOSTI FOTOGRAFIE Z HISTORIE HISTORIE
Uložit Uložené

Vědeckému týmu se podařilo vytvořit kompletní sken potopeného Titanicu. Od nalezení vraku v roce 1985 proběhlo mnoho pokusů o dokumentaci lodi. Kvůli hloubce, ve které leží, ale bylo možné vyfotit vždy jen její část.

To se změnilo až v minulém roce, kdy se společnostem Magellan a Atlantic Productions podařilo detailně zdokumentovat celou loď a následně poskládat 70 tisíc nasbíraných snímků do 3D animace. Díky tomu vzniklo video, které zobrazuje, jak Titanic na dně moře vypadá dnes. O události informuje The Telegraph

Titanic se potopil před 111 lety, tedy v roce 1912, a na jeho palubě zemřelo více než 1500 lidí. Loď měla namířeno z britského Southamptonu do New Yorku. Při své plavbě ale narazila na ledovec, který se jí i lidem na palubě stal osudným. 

Titanic momentálně leží na dně Atlantského oceánu v hloubce 3800 metrů pod hladinou moře. „Pořád existují otázky, elementární otázky, na které potřebujeme znát odpověď,“ uvedl analytik a odborník na Titanic Parks Stephenson. „Tento 3D model je jedním z prvních důležitých prvků, které nám mohou sdělit skutečný příběh Titanicu pomocí vědeckého bádání, ne pomocí spekulací,“ dodal Stephenson. 

Domů
Sdílet
Diskuse