Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. července 2023 9:00
Čas čtení 1:53
Radim Šlechta

Kolik sekuriťáků potřebuje Gladiátor? Záchodovou střelbu Marka Ebena do trans lidí stejně nezastavili (Glosa)

FILMY A SERIÁLY KVIFF 2023 LGBTQ+ LIDÉ TRANSGENDER OSOBY
Uložit Uložené

Glosujeme zahajovací ceremoniál Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Spousta úsměvů, zástupy oslňujících outfitů, slzy dojetí a fronty na hajzlíky. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je oficiálně zahájen a všechny – veřejnost i pozvané – čeká pohled do kouzelného světa kinematografie a leckoho snad i pohled do toaletní mísy po litrech vypitých koktejlů.

Dění na MFF Karlovy Vary můžeš sledovat živě i z pohodlí domova. Stream najdeš na webu KVIFF.TV.

Večírek odstartoval v momentě, kdy se první třpytivé podpatky a lesklé lakýrky otiskly na letošním červeném koberci. Za doprovodu neutichajícího cvakání foťáků se postupně objevovala slavnější a slavnější jména. Osobnosti filmového, hudebního i fashion průmyslu v čele s Alicií Vikander dávaly krátké rozhovory, pózovaly fotografům a fotografkám a nabízely si první sklenky. Tedy až do chvíle, než přišel Russell Crowe.

Russell Crowe na KVIFF.
Russell Crowe na KVIFF. Zdroj: ČTK/Kubeš Slavomír

Americký herec si během svého projevu chválil bezchybnou organizaci festivalu a dá se odhadovat, že nejsilněji na něj zapůsobilo shánění ochranky. Starý vtip o tom, kolik (doplň si) je potřeba na výměnu žárovky, by se dal v jeho pojetí parafrázovat na: „Kolik bodyguardů je potřeba, aby se Russell mohl bezpečně projít po červeném koberci?“ Odpověď: „Všichni.“

Doporučeno
Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem Tobiáš Frýdl: Víra v barvách duhy není projektem od ďábla ani duhovou agitkou. Jen ukazuje vstřícný náhled věřících k LGBTQ+ lidem 30. dubna 2024 17:00

Ohrožen po zuby ozbrojenou Jiřinou Bohdalovou, Markem Ebenem a výbušninami opásanými novináři překonal Maximus Decimus Meridius pod oblekem nepochybně pojištěn pancířem a dvěma meči v nohavicích strastiplnou výpravu až do Velkého sálu. A to všechno proto, aby s kamennou tváří sledoval zahajovací ceremoniál vedle smějícího se Fassbendera a Vikander.  

Slzy dojetí, pachuť zklamání

Samotný ceremoniál, provázený zmíněným Markem Ebenem, rozesmál v několika momentech, když si Eben utahoval z českého alkoholismu a korupce, jako bychom se až s nostalgií vrátili do období jeho okouzlujícího laskavého humoru. A když na pódium pozval prezidenta festivalu Jiřího Bartošku, o jehož přítomnosti se do poslední chvíle spekulovalo, jen málokdo by se dokázal ubránit slzám (pochopitelně až na jednu výjimku).

marek eben
Zdroj: ČTK/Kubeš Slavomír

Večírek by ale nebyl kompletní, kdyby si Eben nerýpl do trans lidí. Pokud jsi žena a trápí tě dlouhé fronty na záchod, prostě si řekni, že jsi muž. Máš na to právo. A až uvidíš bordel u pánských pisoárů, identifikuj se zase jako žena. Tak snadné ty vaše gendery jsou, ne? 

Část osazenstva v sále se vtipu zasmála od srdce, část ze slušnosti a některým, včetně nás, bylo zase jednou smutno.

Abychom se špatně nepochopili. Navážet se do pětašedesátiletého Ebena v tomhle textu nechci. Ostatně jsou tu povolanější lidé, kteří tak činili, before it was popular. V kontextu jinak vtipného, emotivního, sebeironického a v mnohém opravdu dojemného projevu se spíš musím ptát: Proč?

Doporučeno
Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí 17. dubna 2024 14:00

Proč má člověk, který vedl brilantní a empatické rozhovory s řadou extrémně zajímavých lidí a pro mnoho lidí stále slouží jako etalon morálky, potřebu redukovat komplexní problematiku na pisoáry a mísy? A proč si musíme v roce 2023 utahovat z lidí, kteří se s předsudky často potýkají na denním pořádku? Nadto na tak nádherné příležitosti, jako je zahájení legendárního festivalu umění, k jehož rozvoji genderově nekonformní a trans lidé vždy přispívali?

Domů
Sdílet
Diskuse