Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2023 11:00
Čas čtení 3:19
Adéla Ježková

Ke spřízněné duši tě váže neviditelná šňůrka, je to osud. Vysvětlujeme virální invisible string theory

Ke spřízněné duši tě váže neviditelná šňůrka, je to osud. Vysvětlujeme virální invisible string theory
Zdroj: MidJourney/Radim Šlechta
ZAJÍMAVOSTI LÁSKA TIKTOK VZTAHY
Uložit Uložené

Už jsi narazil*a na svou spřízněnou duši? Neboj se, podle virální teorie neviditelných nití (invisible string theory) tvůj čas ještě přijde.

„Nesměj se mi, ale věřím na sílu vesmíru. To, co se má stát, se stane. A myslím, že to platilo i pro nás dva,“ popisuje mi zamilovaně kamarádka Bára svůj několikaletý vztah.


Bára věří, že ona a její partner Martin byli celou dobu svázáni „nějakou neviditelnou šňůrkou“, která se postarala o to, aby k sobě dvojice jednoho dne našla cestu.


„Po více než dvou letech vztahu jsme si jednou prohlíželi fotky z Martinova dětství. Na jedné se koupal na jezu řeky, cachtal se, hrál si. A víš, kdo byl v pozadí? Já! Nahatá s nafukovacím kruhem a asi čtyřletá,“ směje se Bára. Je podle ní dost možné, že oba s rodiči jezdili za letními radovánkami na stejné místo, hráli si spolu – a nic netušící na sebe narazili na Tinderu o 15 let později.

Bára není sama, kdo na neviditelné nitky věří. Ve skutečnosti teď tato zvláštní teorie ovládla sociální sítě, zejména TikTok. Hashtag #invisiblestringtheory dosáhl téměř 54 milionů zhlédnutí.

Na pozadí písně Invisible string od Taylor Swift (🎶 Není to tak krásné myslet si, že tě ke mně celou dobu poutala nějaká neviditelná šňůrka? 🎶) sdílejí uživatelé a uživatelky osudové příběhy, které dle nich formovaly jejich životy. 

Doporučeno
Generace Z mění pravidla: Je možné mít štěstí ve hře i v lásce Generace Z mění pravidla: Je možné mít štěstí ve hře i v lásce 18. dubna 2024 15:00

V podstatě jde o to, že se dvojice seznámily roky předtím, než se daly dohromady. Spojila je neviditelná nit ještě předtím, než sami poznali, že jsou spřízněné duše. 

Podobnou zkušenost mám i já sama. Se současným partnerem jsme spolu sedm let, ale je možné, že jsme si spolu hráli už v dětství. Jeho prarodiče měli totiž ve městě, kde jsem vyrůstala, chatu. O mnoho let později jsme se dokonce potkali na stejném gymnáziu. O ještě víc let později jsme se dali dohromady – a dokonce jsme se přestěhovali tam, kde jsme se možná jako děti setkali poprvé. Náhoda nebo osud, kdo ví.

Červené nitě osudu

Teorie vychází z východoasijského folklóru, kde se „červená nit osudu“ váže k milencům. Jedno staré čínské přísloví říká, že právě ona spojuje ty, kteří jsou si souzeni bez ohledu na čas, místo a okolnosti. Spojí je tehdy, kdy podle „vesmíru“ nastane správný čas. Šňůrka se může natahovat, zamotávat, ale nikdy se nepřetrhne.

Doporučeno
Větší prsa neznamenají větší sebevědomí. „Silikony nejsou tak bezpečné, řekněte to konečně těm holkám,“ varuje Češka Větší prsa neznamenají větší sebevědomí. „Silikony nejsou tak bezpečné, řekněte to konečně těm holkám,“ varuje Češka 1. prosince 2023 6:00

Podle čínské legendy je za božstvo, které má červenou nit na starost, považován Yuè Xià Lǎorén (Yue Lao). Červená barva symbolizuje v čínské kultuře štěstí, a právě proto je výrazně zastoupená na svatbách. Nevěsta i ženich jsou často oděni do červené během ceremoniálu či během různých svatebních rituálů.

Nitě se mohou natahovat, zamotávat, ale nikdy se nepřetrhnou.

V původním čínském mýtu je nit uvázána kolem kotníků dvou spřízněných duší, v moderní podobě je v asijských kulturách běžné zobrazovat nit uvázanou kolem prstů, často malíčků.

Legenda totiž podle serveru Faena vychází ze zjištění, že loketní tepna spojuje srdce s malíčkem. Žíla vede od srdce k ruce, aby svůj neviditelný běh ukončila v srdci někoho jiného.

Je mnoho verzí legendy, která se vztahuje k červené niti osudu. Jedna z nich zní:
Muž má jednu noc velmi detailní sny o ženě, s níž se v budoucnu ožení. Vyhledá proto lunárního boha „dohazování“ Yueho Laoa a ptá se, kdo ona žena ze snu je. Bůh mu ukáže dívku, která je chudá. Rozzuřený muž nařídí dívku a její chůvu zabít, aby si ji nakonec nemusel v budoucnu vzít.

Později, jak čas běží, se muž stane veřejným činitelem a ožení se s krásnou ženou, která je z bohaté rodiny. Jupí, vyhnul jsem se svému osudu, myslí si. Jeho dokonalá žena však kulhá a vždy chodí se zakrytým čelem. Když se jí na neobvyklý „doplněk“ zeptá, žena se rozpláče a vysvětlí, co se jí před několika lety stalo.

Po smrti svých rodičů žila s chůvou. Jednoho dne ji nějaký muž bodl a zranil, což jí způsobilo kulhání a jizvy. Muž si okamžitě uvědomí, že bůh měl pravdu. Svému osudu se nelze vyhnout. Rozpláče se a žádá svou ženu o odpuštění.

V Japonsku se teorie nicméně neomezuje jen na páry. Ono tepenné rozvětvení, které vychází z prstu, směřuje ke všem, s nimiž budeme „tvořit dějiny“, a ke všem pro nás důležitým lidem, které za život potkáme. Mýtus o červené šňůře je tak způsobem, jak chápat setkání s druhými jako předem daný děj. V něm jsou všechny intimní vztahy i drobná setkání součástí životní „tapiserie, jejíž nitě nám byly dány při narození, ale kterou si pleteme sami“.

laska
Zdroj: DALL-E

Takový pohled na život a vztahy dal vzniknout holistické filozofii, která tvrdí, že naše vitální podstata není omezena hranicemi fyzického těla. Holisté prohlašují, že jsme jedno s vesmírem, a pojem červené nebo neviditelné nitě považují za jednu z cest k pochopení této jednoty.

Doporučeno
Feministický check list: Jak na prvním rande poznáš, že se netaháš s mizogynem? Feministický check list: Jak na prvním rande poznáš, že se netaháš s mizogynem? 24. listopadu 2023 6:00

Ať už tomu věříš, či nikoli, pocit, že i ty jsi ke své spřízněné duši připoután*a červeným provázkem na malíčku, zní docela romanticky, ne? Pokud osud skutečně existuje, doufejme, že funguje přesně takhle.

A pokud už jsi svou „soulmate“ poznal*a, važ si jí a společně oslavujte to, co oba máte. Nezapomeň ale, že šťastné vztahy vyžadují spoustu práce – vždyť nitě se mohou zamotat a natahovat. Ale nikdy se nepřetrhnou.

Domů
Sdílet
Diskuse