Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. prosince 2023 6:00
Čas čtení 4:30
Tereza Šnajdrová

Masakr u Pardubic: Kulík brutálně zavraždil dva malé chlapce. Jejich vnitřnosti opekl na ohni a snědl

Masakr u Pardubic: Kulík brutálně zavraždil dva malé chlapce. Jejich vnitřnosti opekl na ohni a snědl
Zdroj: Muzeum zločinu
ZAJÍMAVOSTI KRIMI NEJZNÁMĚJŠÍ PŘÍPADY ČESKÉ MORDPARTY
Uložit Uložené

Případ, který se odehrál v roce 1963 poblíž Pardubic, se svou brutalitou navždy zapíše do historie Česka.

O prázdninách roku 1963 nalákal zbloudilý vojín Josef Kulík dva malé chlapce do odstaveného vagónu. Tam je brutálně zavraždil a z těla jim vyřízl vnitřnosti, nad kterými masturboval. Pak je napíchl na klacek, opekl a snědl. Stal se tak jedním ze tří kanibalů, kteří působili na území Česka.

Článek je součástí série Nejznámější případy české mordparty. Zapni si upozornění, ať nepřijdeš o žádný z příběhů, které pro tebe chystáme. Pokud se ti naše krimi články líbí, podpořit nás můžeš vstupem do klubu Refresher+.
Doporučeno
Obcují s mrtvými, žijí na hřbitovech, konzumují výkaly a u toho meditují. Aghóríové jsou nejbizarnější sektou na světě Obcují s mrtvými, žijí na hřbitovech, konzumují výkaly a u toho meditují. Aghóríové jsou nejbizarnější sektou na světě 8. prosince 2023 6:00

Nedokončil ani základní školu

Josef Kulík se narodil 29. září 1930 v obci Hrdly. Jeho dětství nebylo jednoduché – matka mu zemřela, když byl ještě malinký, a otec se o něj nestaral. Není se proto čemu divit, že chlapec vychodil pouze čtyři třídy obecné školy a pak putoval z jednoho výchovného ústavu do druhého. 

 
Už v 16 letech začal páchat kriminální činnost, za kterou byl osmkrát trestaný. Když si pak odseděl deset let za pokus o vraždu, po propuštění z věznice nastoupil na vojnu do Přelouče. Později během výslechu přiznal, že právě komplikované dětství a pobyt za mřížemi se na něm tolik podepsaly. Kulík nikdy neměl vztah se ženou a sex provozoval výhradně se svým otcem a spoluvězni.
 
Ačkoli se zdálo, že se tehdy 33letý vojín konečně dal na cestu k lepší budoucnosti, nebylo tomu tak. 29. července 1963 se vracel z opušťáku ke své posádce, která se nacházela v Přelouči. Kulík však usnul ve vlaku a probudil se až na nádraží v Pardubicích.

Josef Kulík
Zdroj: Muzeum zločinu

Malé chlapce vlákal do opuštěného vagónu

Místo toho, aby počkal na nový vlak, se vydal pěšky k opuštěným vagónům v Rosicích nad Labem a do jednoho z velkých vozů se vloupal. Chtěl si zdřímnout, a tak se uvelebil na palandě ve vagónu. Vyrušily ho však hlasy. Venku si hráli dva malí kluci – šestiletý Vláďa a devítiletý Olín.
 
Kluci byli na prázdninách u svého dědečka a k vagónu si přišli hrát. Kdyby jen tušili, že Kulík s nimi má jiné plány… Malé chlapce pod neznámou záminkou nalákal dovnitř a pak za nimi zamkl dveře.

Ilustrační fotografie.
Ilustrační fotografie. Zdroj: Unsplash/Iain Kennedy/volně k použití

Nad jejich vnitřnostmi masturboval. Pak je snědl

Kulík nejprve napadl staršího Olína, kterého umlátil sekerou. Vláďa se zatím schovával na palandě a krvavému masakru se snažil uniknout. Marně. Jakmile byl vrah s Olínem hotový, vrhl se na Vláďu. I jeho zabil sekerou a nožem.


Z těl zavražděných chlapců pak vyřízl ledviny, slezinu a srdce, nad kterými nejprve masturboval, pak je zabalil do kapesníku a dal si je do kapsy.
 
Poté z vagónu vyšel ven a zamířil na nedaleký hřbitov. Tam sesbíral několik starých pohřebních věnců, odnesl je zpět na místo činu a rozdělal oheň. Na nabroušený klacek napíchl vnitřnosti chlapců, opekl je a snědl. Pak z místa činu utekl a s sebou vzal i jízdní kola chlapců, která vhodil do nedalekého močálu.

Doporučeno
Svou dceru upoutala na vozík a tvrdila, že má rakovinu. Zaplatila za to životem. Příběh malé Gypsy dodnes budí hrůzu Svou dceru upoutala na vozík a tvrdila, že má rakovinu. Zaplatila za to životem. Příběh malé Gypsy dodnes budí hrůzu 3. prosince 2023 17:00

O vraždách vyprávěl mladé dívce

Po dvojnásobné vraždě se Kulík rozhodl ke své posádce už nevrátit. U jednotky už byl veden jako zběh, takže pro něj bylo příhodnější ukrýt se doma. Počkal tedy na vlak, ve kterém došlo k další hrůzu nahánějící příhodě.


Na tu si po skoro 60 letech vzpomněla jistá Dagmar Špeciánová, které tou dobou bylo 17 let. Během nastupování do vlaku si všimla, že v něm sedí mladý vojín. „No vidíš, nemusíš se bát, bude tě hlídat armáda,“ vtipkoval tehdy její přítel, který ji na cestu vyprovázel.


Jakmile se pak vlak rozjel, Kulík si k Dagmar přisedl a začal jí vyprávět velmi podivné věci. Popisoval jí brutální vraždu dětí, o níž prý četl. „Začal vyprávět o otřesné vraždě dvou chlapců. A to stylem, jako by o ní četl v novinách,“ popsala žena. „Že je vrah vylákal na nějakou chatu nedaleko vlaku, kde je později našli. Tam chlapce omráčil, svázal, do úst jim dal roubík a nechal je tam tři dny. Potom je naložil na kolečko, převezl k vagónu a někdy k ránu spáchal vraždu,“ vzpomínala Dagmar na ono setkání.


Tehdy ještě netušila, že v novinách není o činu ani čárka. Kulík byl totiž tím, kdo ho jen před pár hodinami spáchal, a právě proto mohl znát tolik detailů. To všechno Dagmar došlo až o několik měsíců později. Kulík se jí během jízdy ve vlaku vyptával na to, co studuje, a když mu prozradila, že agronomickou školu v Roudnici nad Labem, měl z náprsní kapsy vytáhnout lístek se jménem a adresou nějakého příbuzného, který ve městě bydlí. Pak z vlaku vystoupil a Dagmar pokračovala dál.


Když pak přijela domů, prolistovala tisk a žádnou zmínku o vraždě v něm nenašla. O pár dní později však zaslechla, že se v Pardubicích pohřešují dva malí chlapci, ale více pozornosti tomu nevěnovala. Na podivné setkání téměř zapomněla.


O pár měsíců později šla Dagmar se svými spolužáky a spolužačkami po Roudnici, když minuli staršího pána o holi. Jeden z jejích spolužáků zmínil, že je to příbuzný vojáka, který zabil dva kluky v Pardubicích. Znal i jeho jméno bydliště. Tehdy to Dagmar celé došlo. „V tom momentě jsem zůstala stát celá bledá. Všichni na mě koukali, co prý mi je. Já na to: Proboha, vždyť já jsem tehdy jela ve vlaku s vrahem!“

Pátrání přineslo šokující odhalení

Ale zpátky k samotnému případu. Když se chlapci 29. července večer nevrátili domů, okamžitě po nich bylo vyhlášeno pátrání, do kterého se zapojily i policejní vrtulníky. Vyšetřovatelé se nejprve domnívali, že se děti utopily v Labi, kam s oblibou chodily chytat ryby. Svědci však popsali, že chlapce viděli na kolech v okolí Svítkova.
 
O tři dny později pak policisté našli kola chlapců pohozená v močále poblíž železničního náspu a začali prohledávat okolí. K vagónům je přivedl silný zápach. Vylomili dveře vozu a zůstali stát jako opaření – objevili těla obou chlapců a spoustu krvavých stop.

Hledá se „pohlavně zvrácená“ osoba

Policie po pachateli okamžitě vyhlásila celostátní pátrání. Hledá se „pohlavně zvrácená“ osoba, šířilo se. Vyšetřovatelé hledali všude. V okolí železnice, v čistírnách oděvů (stopy krve byly po celém vagónu a policie předpokládala, že vrah musí být silně pokryt krví) i mezi veřejností. Na základě daktyloskopických a trasologických stop, tedy otisků prstů a podrážek, se jim podařilo zjistit totožnost pachatele a zbývalo ho už jen vypátrat.


K dopadení Kulíka přispěla náhoda. Když cestoval domů, nedaleko obce Brníkov usnul na poli, kde ho přejel traktor. S vážným zraněním musel být převezen do nemocnice v Roudnici nad Labem, kde ho policie zadržela.


Mezi jeho věcmi pak policisté našli mimo jiné i sešit, kam si Kulík všechny své činy zapisoval. Více důkazů kriminalisté nepotřebovali.

Doporučeno
Divoké devadesátky v Česku: Ivan Roubal své oběti vázal do kozelce, aby se pomalu dusily. Dva zavražděné měl předhodit prasatům Divoké devadesátky v Česku: Ivan Roubal své oběti vázal do kozelce, aby se pomalu dusily. Dva zavražděné měl předhodit prasatům 29. listopadu 2023 6:00

Trest smrti oběšením

Josef Kulík byl za dvojnásobnou vraždu malých chlapců odsouzen k trestu smrti oběšením. I přesto, že žádal o milost, byl 7. února 1964 v pankrácké věznici popraven.


Na jeden z nejbrutálnějších zločinů Česka si dnes už vzpomene jen málokdo. Jediné, co tuto tragickou událost připomíná, je pomníček dvou malých chlapců, který můžeš vidět cestou vlakem z Pardubic do Rosic nad Labem.

pomníček
Zdroj: Muzeum zločinu
Domů
Sdílet
Diskuse