Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2024 16:51
Čas čtení 1:32
Anna-Marie Hanzlíková

Trápí tě mizerný spánek? Šest tipů, které ti pomůžou usnout

Trápí tě mizerný spánek? Šest tipů, které ti pomůžou usnout
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ VĚDA ZDRAVÝ SPÁNEK
Uložit Uložené

Pátek 15. března je Světový den spánku. Bojuješ s ním? Zkus šest tipů od expertů*expertek, které by ti měly pomoct.

Server yahoo!life sdílel v rámci Světového dne spánku šest zaručených tipů od expertů*expertek, které by tě měly dovést ke spánku, jaký zažila Šípková Růženka.

1. Režim

Pravidelnost je klíčem. Vstávat a usínat bys měl*a každý den ve stejnou hodinu. „Je to nejefektivnější věc, kterou můžete pro svůj cirkadiánní rytmus udělat,“ řekl pro server doktor Michael Breus. Cirkadiánní rytmus je přirozený čtyřiadvacetihodinový cyklus založený na vystavování se světlu a tmě. Při správném dodržování se zlepší produkce melatoninu, hormonu, který je nezbytný pro udržení vnitřních hodin, a tedy i kvalitní spánek.

2. Žádné displeje

Před spaním se zkus vyvarovat slepému scrollování i filmům. Jakýkoliv displej nebo obrazovka je špatně a je jedno, jestli je to televize, laptop nebo mobil. Modré světlo ti totiž zase blokuje schopnost správně vytvářet zmiňovaný melatonin. Pokud se bez své komfort show v pozadí při usínání neobejdeš, doporučuje se alespoň mít obrazovku co nejdál od postele a nastavit časovač, který ji pak automaticky vypne. 

3. Chlad

V ložnici moc netop. Nejlepší teplota pro spánek se doporučuje mezi osmnácti a dvaceti stupni. Je to opět kvůli melaninu, ten se totiž začne vyplavovat nejlépe tak, že tělesná teplota dosáhne maxima a pak se sníží. A přesně tomuhle procesu pomůžeš, když usneš v chladné místnosti. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse