Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
18. dubna 2024 15:26
Čas čtení 0:55
Anna-Marie Hanzlíková

World Press Photo má letošní vítěze. Které fotografie bodovaly?

World Press Photo má letošní vítěze. Které fotografie bodovaly?
Zdroj: World Press Photo 2024
KULTURA FOTOGRAFOVÁNÍ JIHOAFRICKÁ REPUBLIKA PALESTINA SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

World Press Photo každoročně oceňuje to nejlepší ze zpravodajské a dokumentární fotografie. Kdo vyhrál letošní 67. ročník?

Absolutním vítězem se stala fotografie s názvem A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece (v překladu Palestinská žena objímá tělo své neteře) od Palestince Mohammeda Salema z Reuters.

Válečný konflikt je předmětem i další vítězné kategorie, a to té za volný formát. V sérii War Is Personal (v překladu Válka je osobní) přináší Ukrajinka Julia Kochetova ze své vlasti nejen fotografie, ale doprovází je i screenshoty konverzací nebo ilustracemi. Dílo doplňuje i hudbou, a funguje tedy jako její interaktivní deník.

V kategorii Příběh roku skórovala Lee-Ann Olwage z Jižní Afriky se snímkem pro GEO. Zachycuje třeba madagaskarského muže trpícího demencí, kterak se se svou vnučkou připravuje na nedělní výpravu do kostela. Sérii nazvala Valim-babena.

Doporučeno
Tohle je šest nejkontroverznějších filmů všech dob Tohle je šest nejkontroverznějších filmů všech dob 16. dubna 2024 7:26

Posledním, čtvrtým oceněným se stal Alejandro Cegarra z Venezuely za svůj dlouhodobý projekt s názvem The Two Walls (v překladu Dvě zdi) nafocený pro The New York Times a Bloomberg. Mapuje v něm uprchlíky*uprchlice z Jižní Ameriky. Ti často využívají nebezpečné strategie, jako například nákladní vlaky, překračování řeky nebo přelézání hraniční zdi po podomácku vyrobeném žebříku.

Všechny vítězné snímky si můžeš prohlédnout na oficiálních stránkách soutěže.

Domů
Sdílet
Diskuse