Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Nejlepší kopečkové zmrzliny v Brně podle místních. Otestovali jsme všechny, jedna jasně vede

2. Božský kopeček

Třeba v centru moravské metropole jsou kromě pojízdných stánků s kávou zejména v letních měsících vidět různě barevné motorové tuk-tuky, které mají na dveřích logo firmy Božský kopeček. A takové jméno, to je závazek.

Zmrzlina gelato brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Využili jsme proto horkého poledne k návštěvě jednoho z nich na Moravském náměstí. Mentolově zbarvený stroj s deštníkem nelze přehlédnout, stejně jako širokou nabídku. Na místě si můžeš vybrat z 10 příchutí včetně makové, bio meruňkové, guavové, fíkové, ale také z vanilky z Madagaskaru, na kterou jsme ukázali my. 

Doporučeno
Nikola ze Survivora: Mikýř mi daroval peníze na splnění snu, Martyho počínání se mě hrozně dotklo Nikola ze Survivora: Mikýř mi daroval peníze na splnění snu, Martyho počínání se mě hrozně dotklo 26. června 2024 v 8:00

Výhodou a zároveň zvláštností této zmrzliny, kterou „vynalezli“ lidé stojící za konceptem kaváren a pizzerie Tutti Frutti, je fakt, že je 100% veganská a bez lepku. Znamená to, že by si měl vybrat každý. Na druhou stranu, dokáže taková zmrzlina dostát standardu, když je jeho základním stavebním kamenem mléko či smetana? 

Zmrzlina gelato brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Jistě, dokáže! Připrav se, že sice zaplatíš 55 korun za kopeček (105 korun za dva), ale dostaneš za to plnohodnotné a jemné gelato blížící se dokonalé porci v tvrdém kornoutku, který neproteče. Ono vlastně ani nemá moc co, jelikož zmrzlina taje pomalu. To, že gelato není z mléka a smetany, poznáš, ale tento fakt na chuti neubírá. Naopak otevírá nové obzory, což je v dnešní době opravdu žádoucí.

A kdyby ti náhodou nestačil široký výběr zmrzlin z jednoho tuk-tuku, můžeš jít do města a hledat další, který s největší pravděpodobností bude mít minimálně několik odlišných příchutí. Na tohle se opravdu zvyknout dá; a to i na nadstandardní servis, díky kterému si můžeš jednu z trojkolek objednat třeba na firemní večírek nebo svatbu. Tak ať ti nevyplundrují debetku!

1. Ještě jednu

Suverénně největší ohlas ale vyvolala zmrzlina, pro niž si většina Brňanů chodí do krámku v Minoritské ulici. Se sloganem „Řemeslná zmrzlina is very important záležitost“ si můžeš zapsat za ucho, že máš co do činění s fresh konceptem. Je skoro jasné, že si po první porci budeš chtít dát Ještě jednu.

zmrzlina gelato brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Zde se dělá všechno jinak. Tak například: v pondělí si zmrzlinu nekoupíš, v úterý se pro ni můžeš stavit nejdříve ve 12:03 a poslední možnost nákupu připadá na čas 18:09. Proč? Proto. Tak to chodí do neděle a v pondělí (v úterý) nanovo. Taky se připrav na možnou vyčkávačku v řadě a zmrzlinu, která s kornoutem (19 Kč) či řemeslným kelímkem stojí celých 78 korun. To je snad ale asi jediná nevýhoda.

Zmrzlina gelato brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER


Zmrzlina je totiž opravdu vynikající. Nezáleží na tom, jestli si vybereš něco na smetanovém/mléčném základu nebo něco svěžího (my jsme si koupili bergamot s yuzu), nemůžeš trefit vedle. Svěží a přírodní barvy, opravdu jemně porézní povrch jinak pevného kopečku, žádné roztékání a také příjemná obsluha a zajímavé bonusy jako samolepky k fotce na Instagram nebo umyvadlo, kde si před konzumací můžeš umýt ruce.

Zmrzlina gelato brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

V případě, že máš spíš žízeň, je možné si koupit kávu nebo affogato, ale je tam toho víc. Zmrzlinu si nakonec můžeš odnést i v kelímku, což se ale jeví jako zbytečnost, protože konkrétně na Moravě a v okolí Brna je Ještě jednu k dostání na spoustě míst

Co říct závěrem? Snad jen míň utrácet za pivo a jednou za čas si dopřát tzv. nebe v hubě, které se tak často objevuje v recenzích u kavárny v Minoritské. 

Pomohli jsme ti s výběrem? Která z brněnských zmrzlin nejvíce chutná tobě? Dej nám určitě vědět!

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse