Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2024 v 1:12
Čas čtení 3:49
Ondřej Jarůšek

OKTAGON 58: Vémola všechny šokoval a uškrtil Végha. Na turnaji jsme viděli i neuvěřitelné knokauty a přestřelky

OKTAGON 58: Vémola všechny šokoval a uškrtil Végha. Na turnaji jsme viděli i neuvěřitelné knokauty a přestřelky
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT ATTILA VÉGH BOJOVÉ SPORTY KARLOS VÉMOLA MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Fotbalový stadion v pražském Edenu se v sobotu večer zbarvil do barev Oktagonu. Organizace zde uspořádala největší MMA turnaj v historii Česka. Podívej se, jak to probíhalo.

Zápasová karta nabídla celkem deset zápasů, ve kterých se představily domácí i zahraniční hvězdy. A organizátoři si připravili opravdu velkou show. Stali jsme se svědky neuvěřitelných knokautů, submisí, přestřelek a dalších strhujících momentů. Tento galavečer se zapíše do českých dějin bojových sportů.

Doporučeno
FOTO: Végh a Vémola předvedli neskutečný zápas. Podívej se na nejlepší fotky z odvety století FOTO: Végh a Vémola předvedli neskutečný zápas. Podívej se na nejlepší fotky z odvety století 9. června 2024 v 10:08
o58o58o58o58
Zobrazit galerii
(19)

Finiše před limitem už od začátku

Prvního ukončení jsme se dočkali hned v prvním zápase. V tom proti sobě síly poměřili Attila Korkmaz a Makwan Amirkhani. Německo-turecký bojovník Korkmaz naposledy svedl velmi těsný boj s Ronaldem Paradeiserem, do zápasu s veteránem UFC Amirkhanim však nenastoupil příliš dobře. Nedostal se do správného zápasového tempa a první kolo u bodových rozhodčích prohrál. V druhém kole však skóre srovnal a hned na začátku toho třetího se pak blýskl tvrdým hákem, po kterém se Armirkhani na chvíli ocitl na zemi.

Rozhodující moment přišel po pár minutách poslední pětiminutovky, kdy se Korkmazovi podařilo přenést boj na zem, kde soupeři nasadil škrcení, po kterém Amirkhani zápas odklepal. Karkmaz tak v zápase, kde se nejprve zdálo, že odejde jako poražený, nakonec oslavil důležitou výhru.

Ještě rychlejší ukončení pak přinesl zápas mezi německým bojovníkem Denizem Ilbayem a slovenským zástupcem Denisem Tripšanským. První kolo poznamenalo píchnutí do oka ze stany Němce, po kterém Slovák potřeboval několik minut na zotavení. V boji se však rozhodl pokračovat. Na pistolníka ale nestačil. V druhém kole se Tripšanský pokusil o takedown, ale Ilbay jej kolenem poslal k zemi, kde jej následnými údery nekompromisně ukončil. 

o58
Zdroj: OKTAGON MMA

Pod další senzační podívanou se podepsali Leandro Silva a Amiran Gogoladze. Ti se postarali o atraktivní a napínavou postojovou bitvu, která začala poměrně vyrovnaně, v druhém kole však začal Gogoladze stále více úřadovat svými přesnými pěstmi. Silva nicméně údery vracel a koncem druhé pětiminutovky vzal svého soupeře na zem. Ačkoliv ostré údery hrozily z obou stran, ukončení třetí kolo nepřineslo. Slovo proto dostali bodoví rozhodčí, kteří těsným poměrem 2:1 určili Gogoladzeho, který tak v organizaci zůstává i nadále neporažen. 

Doporučeno
Duel desetiletí Végh vs. Vémola: Analyzujeme Vémolův gameplan, dostane další K. O.? Koukni na naše predikce k Oktagonu 58 Duel desetiletí Végh vs. Vémola: Analyzujeme Vémolův gameplan, dostane další K. O.? Koukni na naše predikce k Oktagonu 58 6. června 2024 v 14:00

Rakouský supertalent Mago Machaev šel do svého sobotního zápasu v pozici obrovského favorita, Španěl Acoidan Duque však hned od začátku ukázal, že odepisovat jej předčasně by bylo chybou. A nakonec se taky postaral o jedno z největších překvapení večera.

Duque v zápase stupňoval tempo a většina třetího kola se odvíjela v jeho režii. Po 15 minutách si proto odnesl jednohlasnou výhru na body, díky které postoupil dál v milionové pyramidě Tipsport Gamechanger a je tak o krok blíž životní výplatě. Po boji neskrýval dojetí a se slzami v očích poděkoval svému týmu a své rodině.

Návrat českého oblíbence

Po dvou letech se do klece vrátil miláček publika Miloš Petrášek. Na druhé straně klece na něj čekal tvrdý Polák Kamil Wojciechowski, který většinu svých výher rozhodl hned v prvním kole. Tentokrát ale narazil. Skvěle připravený Petrášek se v zápase nenechal nijak výrazně ohrozit a ve třech kolech jasně dominoval. Na konci boje tak nemohlo být pochyb o jeho výhře na body, kterou pak v pozápasové řeči věnoval svému malému synu Arturovi.

petrášek
Zdroj: OKTAGON MMA

Prelims karta vyvrcholila naprosto strhující řežbou. O postup do semifinále Tipsport Gamechangeru se porvali Mateusz Legierski a Akonne Wanliss. Britský Jedi Wanliss je mistrem na ukončování během první minuty, polský dynamit Legierski však potvrdil pozici favorita a tlak a výbušnou sílu svého soupeře dokázal ustát. 


Po tvrdém kolenu ve třetím kole se Wanliss ocitl ve velkých problémech a Legieski byl blízko tomu, aby svého rivala ukončil. To se sice nestalo, ale i přesto si Polák došel pro jednoznačné vítězství a stal se tak dalším postupujícím do dalšího kola Tipsport Gamechangeru.  

legierski
Zdroj: OKTAGON MMA
Součástí turnaje byla i halftime show, ve které se představila kapela PSH. Jako speciální hosté zde vystoupili také 7krát3, Katarzia, Maniak a Zuzana Tvarůžková.

Strhující hlavní karta

Hlavní karta turnaje odstartovala osobní bitvou mezi dvěma bojovníky, mezi kterými to již dlouhé měsíce vře – Shemem Rockem a Jaroslavem Pokorným. A dlouhého trvání boj neměl. Hned v úvodu se Rock dostal českému borci do zad, a přestože Pokorný vydržel stát a soupeře se pokoušel setřást, nepodařilo se mu to. Rock nakonec Pokornému nasadil pevné škrcení, kterým jej nekompromisně uspal. Připsal si tak třetí výhru v řadě na submisi, která je jeho oblíbeným způsobem ukončení.

Doporučeno
Šéf Oktagonu: Nic většího nezažijeme dalších 10 let, ale je šance, že bude i zápas Végh vs. Vémola 3. Chceme na Netflix Šéf Oktagonu: Nic většího nezažijeme dalších 10 let, ale je šance, že bude i zápas Végh vs. Vémola 3. Chceme na Netflix 3. června 2024 v 11:00

Naprosté šílenství pak přinesl střet Marka Mazúcha s německou legendou Davidem Zawadou. Slovenský bijec nechal promluvit své pověstné granáty a svého soupeře doslova umlátil za pouhých 75 sekund prvního kola. Pro Mazúcha se jedná o největší skalp jeho dosavadní kariéry. 

Organizace Oktagon MMA představila svou Síň slávy. Jako první do ní byli uvedeni trenéři Ilja Škondrič a Petr Macháček, kteří stáli u zrodu bojových sportů v Česku a na Slovensku.

Kozmův pád 

Protagonisty hlavního předzápasu se stali David Kozma a Ion Surdu. A diváci se stali svědky dalšího famózního K. O. Kozma se snažil přenést boj na zem, ale moldavský Dracula odolával. Surdu pak v postoji jedním úderem z ústupu poslal Kozmu k zemi a bylo vymalováno. Na časomíře uběhly pouze dvě a půl minuty. Surdu si tímto K. O. zajistil šanci bojovat o titul, o který se porve s Gogoladzem. 

kozma
Zdroj: OKTAGON MMA

Lvi se nažrali 

Zlatým hřebem večera nebylo nic jiného než odveta století mezi Karlosem Vémolou a Attilou Véghem. Slovenský velikán byl před bojem favorizován, a to i přesto, že od jeho posledního zápasu uplynulo téměř pět let. Vémola za tu dobu stihl ohromných 11 zápasů. A do sobotní odvety nastoupil perfektně připraven.

Hned v prvním kole dostal Vémola svého rivala k zemi. Végh dokázal odolávat a v postoji se Vémolu snažil trefovat. Oba do boje najeli v obrovském tempu, kterým přivedli všechny fanoušky do varu. Úspěšnější však byl Vémola, který získal první kolo z pohledu všech tří bodových rozhodčích.

Doporučeno
Šokující zvrat i pekelné války! Toto byl turnaj Oktagon 57 plný hvězd a velkolepých bitev Šokující zvrat i pekelné války! Toto byl turnaj Oktagon 57 plný hvězd a velkolepých bitev 5. května 2024 v 8:00

A stejně odhodlaně nastoupil Vémola i do druhého kola, kdy opět dostal Végha na zem. A tentokrát už své dílo dokonal. Slovenské legendě nasadil arm-triangle, kterým donutil Végha zápas odklepat. Vémola tak srovnal skóre na 1:1 a obhájil svůj pás šampiona polotěžké váhy.

vémola
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse