Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
6. července 2024 v 19:48
Čas čtení 1:12
Ondřej Jarůšek

KVIFF: Film Vlny od Jiřího Mádla získal diváckou cenu, karlovarský festival vyhlásil vítěze

FILMY A SERIÁLY MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL V KARLOVÝCH VARECH
Uložit Uložené

V sobotu večer vyvrcholil 58. mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Slavnostní vyvrcholení festivalu se uskutečnilo ve Velkém sále hotelu Thermal.

Diváckou cenu deníku Právo vyhrál film Vlny režiséra Jiřího Mádla. „Děkuji své rodině a divákům, kteří tu způsobili vlnobití,“ uvedl Mádl při předávání ceny s tím, že se těší, až diváci uvidí film v kinech. Do kin má zamířit 15. srpna. Naši recenzi snímku si můžeš přečíst zde

Doporučeno
KVIFF: Sexy upíra vyměnila za ještě víc sexy kulturistku. Kristen Stewart v krvavém thrilleru hledá pomstu a schovává mrtvoly KVIFF: Sexy upíra vyměnila za ještě víc sexy kulturistku. Kristen Stewart v krvavém thrilleru hledá pomstu a schovává mrtvoly 4. července 2024 v 10:10
Vlny.
Vlny. Zdroj: Bontonfilm SK

Na druhém místě v diváckém hlasování skončil dokument Marka Najbrta nazvaný Tatabojs.docv, který pojednává o české hudební skupině Tata Bojs. Na třetím se umístila komedie Kneecap o hiphopovém triu z Irska.

Absolutní vítěz

Absolutním vítězem karlovarského festivalu se stal dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí od režiséra Marka Cousinse, který vypráví o britské malířce Wilhelmině Barns-Graham. Je tomu vůbec poprvé, co se v rámci KVIFF stal absolutním vítězem dokument.

V rámci ceremoniálu se předávaly také Ceny prezidenta MFF KV. Jednu z nich dostal herec Ivan Trojan za mimořádný přínos české kinematografii, majitelem té druhé se stal jeho britský kolega Clive Owen.

Doporučeno
KVIFF: Mord přilákal do Varů i prezidenta. České „zabijačkové“ drama je lepší než Pelíšky KVIFF: Mord přilákal do Varů i prezidenta. České „zabijačkové“ drama je lepší než Pelíšky 1. července 2024 v 20:00

Jaké další ceny se rozdaly?

Cenu za nejlepší mužský výkon si odnesli společně Ton Kas a Guido Pollemans za role ve snímku Host a ryba třetího dne. Nejlepší herečkou se stala Helga Gurenza svou rolí ve filmu Elskling (Až na věky). Tento snímek dostal i Zvláštní cenu poroty.

Ve Varech se soutěží v hlavní soutěži a v soutěži Proxima. V té hlavní získaly zvláštní uznání český film Mord a německo-francouzský snímek Xoftex. V hlavní soutěži dále získala cenu za nejlepší režii Nelicia Low ze Singapuru za film Na kordy

Zvláštní uznání v soutěži Proxima získaly český snímek Od marca do mája od Martina Pavola Repky a peruánsko-španělsko-mexický snímek Když přišla noc. Velkou cenu v rámci soutěže Proxima si pak odnesl povídkový film Cizinec.

Jiří Bartoška zároveň pozval diváky a divačky na příští ročník filmového festivalu v Karlových Varech. Uskuteční se od 27. června do 5. července 2025.

Domů
Sdílet
Diskuse