Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2015 v 17:07
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Proč milujeme sérii Fast & Furious a o čem bude 7. část?

FILMY A SERIÁLY FILM
Uložit Uložené

Detailnější pohled na sérii Rychle a zběsile a vše, co potřebujete vědět o připravovaném 7. díle.

Rok po druhém miléniu to všechno začalo. Dlouhá a pro někoho i uzavřená cesta plná přátelství, nových kamarádství, nádherných žen, vytuněných aut, ale i pár miliard dolarů, se s největší pravděpodobností skončí nadobro. Sranda. Nečekané, že? Série Fast & Furious je tu s námi už téměř 15 let, během kterých nám dohromady přinesla, respektive přinese celkem 7 celovečerňáků. Celé to začalo velmi oblíbeným prvním dílem, který následoval druhý, jen o něco slabší. Série prostě představovala mokrý sen pro každého kluka. Pořádně auta, sexy baby, sympatičtí herci a úžasně adrenalinové dobrodružství. Po dvou částech přišla Tokijská jízda, jejíž propojení se ságou jsme pochopili až po Fast & Furious 6. Znáte nějakou filmovou sérii táhnoucí se přes 7 částí (kromě Star Wars a Star Treku), přičemž nejde o zpracování knižního bestselleru? Možná ano, ale přiblížila se ta sága takové divácké oblíbenosti a tržbám, nebo snad takovým bohatým hereckým obsazením? Pochybuji.

Proč milujeme sérii Fast & Furious a o čem bude 7. část?
Proč milujeme sérii Fast & Furious a o čem bude 7. část?

Rychlí a zběsilí začínali skutečně na rychlosti. Dnes již nemohou vyjít z domu bez zbraně či hi-tech vybavení, protože po nich jde téměř každý. Zapletli se s mafií či federály, o policistech ani nemluvě. Já osobně vnímám tyto filmy jen jako letní oddechovky, kdy (doslova) vypnu mozek a užívám si adrenalinovou jízdu s očekáváním, že kromě akce uvidím i nějaké ty nádherné vozy s pořádným tuningem, startující na začátku závodu přes celé město. Ty časy jsou už ale dávno pryč. Série se vyvinula a jde jiným směrem, což rozhodně považuji za plus.


Upřímně řečeno, rád bych viděl člověka, který by si pochvaloval 7 filmů o ježdění v drahých autech. Vydrželi jsme to tři části, přičemž to bylo stále horší a horší. Až film s pořadovým číslem 4 se trochu více skloubil s akcí a výsledkem bylo zcela nové pojetí potenciálu utkvělém na pozadí. Akční filmy neomrzí nikdy, ale pokud máte prostor pro vyvíjení a stálý progres, jako například Fast & Furious, nemusíte natáčet stereotypní klišé filmy. Místo toho natočíte zcela nelogické, hloupé a nereálné 2 hodiny plné jen těžko uvěřitelných akčních sekvencí. Ty podtrhují častokrát ještě méně uvěřitelné a v některých případech už i otravné automobilové scény (například, když Vina Diesela honil tank, proletěl vzduchem rychlostí asi 70 km/h a ještě stihl zachytit Letty. K zahození nebyla ani letištní scéna ze 6tky, že?). Ve většině případů ale jde o cool scénky, které každý fanoušek akce miluje.

Občas si prostě potřebujete dát pauzu od hlubokých psychologických a filozofických dramat, a tak zajdete do kina. Promítají 54. Neesonovku, v níž Liam vyhladí asi 10. mafiánskou rodinu ve své kariéře, ale dávají i další klišovitou Stathamovku, která se od jeho předchozích filmů neliší snad ničím. Pak tu je ale Rychle a zběsile, z plakátu na vás čumí Vin Diesel, Dwayne Johnson, Paul Walker, Tyrese Gibson, Ludacris, Tony Jaa, Kurt Russel, Jason Statham, Djimon Hounsou či Round Rousey. Nuže, nemusíte mi říkat, pro který film se rozhodnete. Furious 7 opět zbourá hranice logiky a fyziky, to ale nemění nic na tom, že půjde o perfektní relaxačku plnou skvělých akčních momentů, vašich oblíbených herců a všeho toho ostatního, co série obsahuje a proč ji stále máme tak rádi. Nebo mi chcete říct, že se alespoň v koutku duše nepotěšíte, kdy ohlásí 8. část?

Proč milujeme sérii Fast & Furious a o čem bude 7. část?
Proč milujeme sérii Fast & Furious a o čem bude 7. část?

Ještě předtím si ale něco povíme o části s pořadovým číslem 7. Ta dorazí do kin už 1. dubna, takže se nám to už skutečně velmi rychle blíží. O čem tedy bude (v následujících řádcích se objeví spoilery pro starší ale i novější části)? V první řadě si musíme říct, co se vlastně ve všech těch filmech událo. Chronologické pořadí je následující: Rychle a zběsile 1, 2, 4, 5, 6, 3, 7. Tokijská jízda sleduje závěrečné etapu Hanová života, který skončí během jedné z honiček v tokijských ulicích. V potitulkovej scéně Furious 6 se dozvídáme, že to byl právě Statham, který Hana zabil. Začal tak lov na vrahy a lidí spojených s vraždou svého bratra, Owena Shawa (Luke Evans). Starší bráška Deckard není o nic horší, než on. V páchání zločinu je génius, v boji tělo na tělo je daleko větší postrach a můžeme počítat i s větším a lepším arzenálem či technologickým vybavením. To bude obsluhovat jeho vlastní tým skládající se z jmen jako Round Rousey, Tony Jaa, Djimon Hounsou a John Brotherton. Ti půjdou po Walkerovi, Ludacrisovi, Rodriguez a Gibsonovi. Zbývá nám tak souboj Stathama s ... počkat, na straně "dobra" tu ale máme The Rocka i Vina Diesela. Jak to tedy bude? Podle všeho odletí Vin do Tokya zabývat se Hanovou smrtí, nakonec, důkazem toho je i jeho přítomnost na konci Tokyo Driftu. Do té doby bude se Stathama bojovat The Rock, který si to i pěkně odnese. Pokud sledujete trailery, víte, o čem mluvím. Agent Hobbs bude zraněn, tedy na jistou dobu vyřazen ze hry. Bylo to zejména kvůli tomu, že natáčení Furious 7 se prolínalo s natáčením Herkula a je jasné, jaká role měla pro Dwayna větší prioritu. Zde se nám krásně odráží Walkerová smrt z prosince předminulého roku. Herkules a Expendables 3 se natáčely ve stejném čase jako další kousek ze zlaté studny pro studio Universal. Do kin se ale tyto snímky dostaly v červenci, respektive srpnu 2014, zatímco na Furious 7 stále čekáme.


Proč milujeme sérii Fast & Furious a o čem bude 7. část?
Proč milujeme sérii Fast & Furious a o čem bude 7. část?

Tragická událost postihla celý štáb, herců a jejich rodiny, ale zejména studio Universal. To přišlo o pěknou hromádku peněz, protože se muselo přestat na několik týdnů natáčet, přičemž již zčásti začala i marketingová kampaň, která se také musela úplně zrušit a začít až o rok později, což stálo nemalé peníze. Říká se, že až 50 milionů dolarů bylo Universalu poskytnutých pojišťovnou, takže jeden problém už vyřešili. Následovalo rozhodnutí, co s dějem. Na plac zavítali bratři Paula a nebyl nikdo, kdo by pochyboval o tom, že se na sobě až příliš velmi podobají. Zbývající Paulovy scény tedy dotočili oni, přičemž se použila spousta makeupu a CGI, jakož i zrychlených záběrů, takže v kině častokrát ani nerozeznáte, kdo je kdo. Nemusíte se tedy bát, že Brian dopadne podobně jako Sonny z Kmotra. Je ženatý s domovní sestrou, mají spolu dítě a reálně jim hrozí, že přijdou o životy. Tak se stáhnou a navždy sérii opustí.

Pokud jste viděli trailery, zbytek filmu si snadno spojíte, případně se na to i vykašlete, protože samotný děj těchto filmů je naprosto zbytečný. Rozhodně nemáte důvod čekat žádný přesah, originální zápletku či celistvý scénář, který nemění chování postav a lokace z logických a oprávněných důvodů, ale prostě proto, že se to hodí a potřebuje to i produkce. Natáčení v exotických městech jako Dubaj nebo Abu Dhabi má vždy své kouzlo, ale i daňové výhody. Jak se vlastně náš oblíbený tým dostane na Blízký východ? Přivede je tam další tajná postava, pravděpodobně někdo z vlády. Zde sehraje svou roli herec Kurt Russell (původně byla role nabídnuta Denzelu Washingtonovi), údajně, stejně jako Lucas Black (Sean Boswell - hlavní postava z Tokyo Driftu), již zavázán sérii pro 8. a 9. díl, v případě, že dostanou zelenou . A s tím, že další díl uvidíme, můžete naplno počítat. Celkem možná se dočkáme pokračování Tokyo driftu, případně slibovaného spin-offu s Dwayna Johnsonem, aby si tak herci od série odpočinuli. To je však otázka tržeb a přemlouvání herců.

Proč milujeme sérii Fast & Furious a o čem bude 7. část?
Proč milujeme sérii Fast & Furious a o čem bude 7. část?

Furious 7 natáčí James Wan (Insidious, Saw, Conjuring, Rozsudek smrti) střídající tak Justina Lina - oživovatele série. Nic se ale pravděpodobně nezmění. Akorát efekty a jednotlivé scény naberou na epičnosti a budou vypadat ještě přehnanější. Furious 7 si stvořil Vin Diesel, scénárista Chris Morgan převedl jeho vizi na papír a James Wan to prostě celé natočí tak, jak to vyžaduje sám herec. Co nás tedy čeká? Brutální zábavná akce, humor v podání Tyresa Gibsona a Ludacrise, atraktivní pěstní souboje, nádherné ženy, neméně atraktivní auta a mnoho dalšího, na co budete po promítání (bude trvat téměř 2 a půl hodiny) nadávat nebo kritizovat.

V kinech od 1. dubna. Chcete-li se mezi prvními dozvědět, zda film vydělá více než miliardu nebo kdy se ohlásí pokračování, sledujte Filmkult.


Proč milujeme sérii Fast & Furious a o čem bude 7. část?
Proč milujeme sérii Fast & Furious a o čem bude 7. část?
Domů
Sdílet
Diskuse