Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. října 2015 20:47
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Dítě s okem jako kyklop: Kvůli radiaci se chlapec narodil se vzácnou vývojovou vadou

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Chlapeček se narodil s okem uprostřed čela a bez nosu. Trpí totiž vývojovou vadou kyklopií, která většinou způsobuje smrt krátce po narození.

Matka v soukromé nemocnici v Egyptě porodila chlapečka trpícího kyklopií, vzácnou, nicméně zákeřnou vývojovou vadou, při které se oční důlky nerozdělí a postiženému dítěti tak zůstane pouze jedno oko nacházející se uprostřed čela připomínající právě bájného obra z dávných řeckých pověstí. Během včerejšího dne to uvedl server arabský Slaati. Chlapci navíc chybí nos (což je u kyklopie běžné) a bohužel trpí také několika dalšími deformacemi. 

Dítě s okem jako kyklop: Kvůli radiaci se chlapec narodil se vzácnou vývojovou vadou

Tato závažná vada se vyskytuje přibližně zhruba u 1 z 250 embryí a 1 ze 16 000 narozených. Více častá je pak u zvířat, ovšem v obou případech je velice častá smrt postiženého velmi brzy po narození. Doktoři ani chlapci nedávají na přežití příliš velké naděje a domnívají se, že se nedožije více než několika dní. 

Jako příčina kyklopie se ve většině případů uvádí genetická vada nebo otrava těhotné ženy toxinem cyclopaminem. U egyptského chlapečka za to pravděpodobně může vystavení radiaci, které negativně ovlivnilo vývoj plodu v děloze, případně to mohlo být také matčino požívání kombinace různých léků v době těhotenství. Fotku novorozeného dítěte zveřejnila jeho nešťastná rodina, která v současné době pochopitelně prochází nesnadným období a dostává se jí poradenství, jak zdrcující zprávy překonat. 

Dítě s okem jako kyklop: Kvůli radiaci se chlapec narodil se vzácnou vývojovou vadou
Domů
Sdílet
Diskuse