Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2016 15:20
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

V hlavě Jamese McAvoye žije 23 různých lidí. Nikdo z nich ale nechce vysvobodit tři děvčátka, která unesl a mučí

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Split je dle kritiků nejlepším Shyamalanovým filmem posledního desetiletí a nejnovější trailer nás v tom jen utvrzuje.

James McAvoy je pan herec, o tom se snad bavit nemusíme, ani proto nás nepřekvapuje, že kývl na tak náročnou roli, jakou je ztělesnění schizofrenika. Lépe řečeno, v Kevinově hlavě žije 23 různých identit, lidi ... 23 různých mentálně způsobilých jedinců s jinými cíli, jiným intelektem a hlavně s jiným chováním. Alespoň s tolika se svěřil své psychiatričce. Něco nám však říká, že ve filmu budeme svědky i 24. osobnosti. Děj začíná v momentě, kdy Kevin unese tři mladé dívky (Anya Taylor-Joy je prostě k nakousnutí, může se z ní stát ekvivalent Chloe Grace Moretz, akorát s tím, že tato verze Chloe prorazí a uspěje). Ty pak zavře do jakéhosi skladu, možná podzemního krytu a snaží se je připravit na něco strašidelného. Těžko říct, zda se Kevin skutečně bude transformovat do něčeho obludnějšího, v každém případě ale půjde zúčastněným o život.

Druhý trailer je plný snahy o postupnou gradaci děje skrze stále vyhrocenější a nepříjemnější Kevinovy charaktery. U mě to rozhodně funguje. Režisér M. Night Shyamalan evidentně nebyl skoupý ani na akci, thrillerové prvky a hlavně velkou míru strachu, který nás bude po celou stopáž pronásledovat. To vše podložené soundtrackem a zvuky, které rozhodně na optimistické náladě divákům nepřidají. Zatím to samozřejmě nemůžeme posuzovat, ale v případě, že James McAvoy dá do této role všechno a snímek bude skutečně velmi dobře hodnocen (což už vlastně je), může se sympatický Skot začít poohlížet po oscarových nominacích. Možná si ještě pamatujete na film Crowded Room, ve kterém měl DiCaprio zosobnit postavu, v níž hlavě žije až 24 různých lidí. Mělo jít o thriller, bohužel, od té doby jsme o projektu neslyšeli ani slůvko. Jsme tedy rádi, že nám to McAvoy a Shyamalan vynahradí. 

Chváleny jsou i mladé herečky, zejména Anya Taylor-Jay je podle všeho herečka, jejíž jméno bychom si asi měli zapamatovat. Dívka vypadá více než schopně a po jejím talentu by již brzy mohla skočit velká studia. Snímek se do kin dostane 20. ledna 2017. Česká premiéra na 19. leden již ohlášena byla, Slováci si ještě počkají. Nakonec, jde o nejlepší Shyamalanův film od Znamení. Loni sice zabodoval s The Visit, které mu ve srovnání s jeho dřívějšími kousky vyšlo, abychom ho však znovu uctívali, muselo by přijít něco velkého. A tím něčím by měl být Split.

Domů
Sdílet
Diskuse