Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2016 13:38
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Středozem se vrací! Chystaná biografie o Tolkienovi má režiséra a scenáristu

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Tolkienovi fanoušci mají důvod slavit. Biografický film o životě slavného spisovatele má režiséra.

Jméno J. R. R. Tolkiena se ve filmovém vesmíru neúnavně skloňuje již od roku 2001, kdy do kin vtrhlo Společenstvo prstenu a započalo dlouhou a úžasnou cestu napříč Středozemí. Peter Jackson mistrně adaptoval trilogii Pán prstenů (a méně mistrně knihu Hobit) a posměváčkům jednou provždy dokázal, že fantasy není žádný podřadný žánr. O tom koneckonců svědčí i celá řada jeho napodobovatelů. Jaký byl však samotný Tolkien? Je zvláštní, že tak dlouho nikoho nenapadlo realizovat biografický film o tomto nadaném profesorovi, spisovateli a jazykovědci. Jeho život poznamenaný světovou válkou a osudovou láskou je nepochybně více než vhodným materiálem na filmové zpracování.

Středozem se vrací! Chystaná biografie o Tolkienovi má režiséra a scenáristu
Zdroj: J. R. R. Tolkien. A Biography

Nyní se však zdá, že biopic Middle Earth přece jen vznikne, a to pod taktovkou Jamese Stronga (Downton Abbey, Broadchurch). Scénář napíše Angus Fletcher. Ten strávil ohromný čas sběrem materiálu a rozhovory s pamětníky, kteří Tolkiena znali. Middle Earth budou produkovat Bob Shaye a Michael Lynne. Podíleli se už i na Jacksonově Pánu prstenů. Navíc se k nim přidá Rachel Horovitz (Maggie's Plan, Moneyball).
 
Film bude mapovat Tolkienův život od raných let v Oxfordu a jeho vztah s Edith Bratt (která se stane jeho manželkou). Jejich štěstí však naruší první světová válka, Tolkien odchází bojovat a jeho hrůzné zážitky ho inspirují k napsání ultimátního příběhu souboje dobra se zlem - Pán prstenů. Toho mnozí odborníci považují za fantasy alegorii na obě světové války. Film by měl mimo jiné zkoumat i tyto zajímavé paralely mezi Tolkienovým životem a tvorbou. Middle Earth se zatím jen rozjíždí, takže detaily ohledně herců nejsou známy, ale pokud se podaří film dobře obsadit, máme tu potenciál na vynikající a strhující biopic. James Strong se vyprofiloval jako schopný režisér a má za sebou i osvědčený producentský dohled. Byla by škoda promarnit takovou šanci. Podobné příběhy totiž filmařům nepadají do rukou jen tak každý den.

Domů
Sdílet
Diskuse