Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. prosince 2016 15:40
Čas čtení 0:00
Dušan Šutarík

Jak dopadl očekávaný Scorseseho opus Silence? Sociální sítě zaplavily první reakce zámořských kritiků

FILMY A SERIÁLY MARTIN SCORSESE
Uložit Uložené

Další zlatý zářez v Scorseseho filmografii, nebo příliš velké sousto?

Na novinku Martina Scorseseho Silence si ještě počkáme (datum české premiéry: 16. února 2017). Očekávání jsou ale - vzhledem k tématu a statutu režiséra - velmi vysoká. Rýsuje se před námi další mistrovské dílo? Následující reakce možná trochu napoví. Několika kritikům se totiž poštěstilo a film viděli na speciálním promítání ve Vatikánu. Zatím platí embargo, takže oficiálních recenzí se dočkáme až někdy v průběhu prosince. Několik novinářů však dalo najevo své pocity alespoň prostřednictvím Twitteru. Jaké jsou tedy ohlasy? Převážně nadšené, ale najdou se i tací, jež nejnovější Scorseseho opus nechal dost chladnými.

Jak dopadl očekávaný Scorseseho opus Silence? Sociální sítě zaplavily první reakce zámořských kritiků
Zdroj: Paramount Pictures

Joshua Rothkopf napsal, že „Silence je naprosto fantastický a plným právem si zaslouží být srovnáván s mistrovskými díly Ingmara Bergmana. Scorseseho nejnáročnější a nejhlubší film.“
 
„Viděl jsem Silence dvakrát. Poprvé jsem byl pohlcen, zaujat, zasažen. Podruhé jsem byl dojat k slzám. Jeden z nejlepších Scorseseho filmů,“ nešetřil chválou Bilge Ebiri. Kritik David Ehrlich film popsal jako „mučivou a fascinující studii víry ve všech jejích formách. Drew McWeeny Silence nazval nádherným filmem a přirovnal ho ke starším režisérovým filmům jako Kundun a Poslední pokušení Krista. Podotkl také, že film má asi nejzvláštnějšího záporáka od Tarantinových Inglourious Basterds.

Jak dopadl očekávaný Scorseseho opus Silence? Sociální sítě zaplavily první reakce zámořských kritiků
Zdroj: Paramount Pictures

Ne všichni však byli stejně nadšení. Jen Yamato napsala: „Ok, tak vážně: Scorseseho Silence je frustrující film. Dodala, že jde jen o další „příběh cesty bílého muže za poznáním.“ Ed Gonzales se přiznal, že sice navštěvoval katolickou školu, ale Scorseseho novinka s ním nic neudělala. „Ve vztahu k Silence jsem agnostik,“ napsal. Pochválil však herecký výkon Andrewa Garfielda.
 
Suma sumárum: Silence (zatím) neobdrželo žádnou vysloveně negativní reakci. Naopak, většina recenzentů film velmi chválí a divákům dokonce vzkazuje, aby své vysoké očekávání netlumili. Můžeme se tedy těšit na pozoruhodný film s výbornými hereckými výkony, který pořádně zamíchá kartami v oscarovém souboji. Už by to chtělo jen to datum české premiéry...

Domů
Sdílet
Diskuse