Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. listopadu 2017 11:45
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

V New Yorku byl vydražen nejdražší obraz všech dob. Da Vinciho Spasitele světa ocenil nový majitel na neuvěřitelných 10 miliard korun

KULTURA UMĚNÍ
Uložit Uložené

Obří částka, za kterou bylo dílo vydraženo, předčila všechna očekávání.

Newyorská umělecká dražba přinesla nového rekordmana. Ve středu byl vydražen historicky nejdražší obraz všech dob. Stalo se jím dílo renesančního velikána Leonarda da Vinciho s názvem Salvator Mundi, tedy Spasitel světa. Nový majitel do něho investoval 450,3 milionu dolarů, v přepočtu tedy neuvěřitelných 9,8 miliard korun

Předaukční dodhady přitom obraz značně podcenily. Výši částky, kterou za da Vinciho dílo kupec zaplatí, odhadli odborníci na přibližně dvě miliardy. Následná dražba probíhala poměrně svižně. Konečný majitel se našel již za 19 minut od stanovení počáteční částky 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Jeho jméno je nám zatím neznámé.

Leonardo da Vinci namaloval za svůj život jen přibližně 20 obrazů, z kterých se nám jich dochovalo pouze 15 nebo 16. Mezi jeho nejslavnější plátna patří Mona Lisa nebo právě Salvator Mundi, které vzniklo kolem roku 1500 a jako jediné bylo doposud v soukromém vlastnictví. Znázorňuje Ježíše Krista v renesančním oděvu, jak uděluje požehnání a v levé ruce drží křišťálovou kouli.

 

Domů
Sdílet
Diskuse