Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2018 16:00
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

V Praze budou zpřístupněny tři komunitní lednice. Lidé do nich budou moci odkládat potraviny, které nasytí potřebné

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

První lednice byla včera uvedena do provozu na Kotlasce. Pomoci má také s plýtváním potravinami.

Plýtvání potravinami je dlouhodobý problém, který je už řadu let předmětem veřejných diskusí, řešit se jej však daří jen částečně. Češi stále v průměru vyhodí ročně do koše 80 kilogramů potravin. S částečným řešením tohoto problému se nyní snaží pomoci projekt lednic v komunitních centrech.

Projekt má však i druhou stránku. Mimo toho, že do lednic budou moci lidé ukládat potraviny, které by nespotřebovali, ještě pomohou nemajetným, seniorům nebo matkám samoživitelkám. Ti si totiž budou moci z veřejně dostupných lednic potraviny brát.

Momentálně jde o pilotní projekt, při němž byly po Praze umístěny tři lednice. První v Komunitním centru a zahradě Kotlaska v Praze 8 a další dvě na Žižkově a v Holešovicích. Jejich přesné umístění zatím nebylo oznámeno, neboť organizátoři projektu čekají na uzavření smluv. Od léta by však měly být v provozu. 

V Praze budou zpřístupněny tři komunitní lednice. Lidé do nich budou moci odkládat potraviny, které nasytí potřebné
Zdroj: Wikipedia.org/Cosoleto

O ledničky se v komunitních centech budou starat koordinátoři projektu, kteří budou kontrolovat, zda potraviny nejsou zkažené. Zároveň budou hlídat, aby systém nikdo nezneužíval a nestávalo se, že jeden člověk opakovaně přijde a vybere celou lednici. 

Češi tak navazují na úspěšné zahraniční projekty. Komunitní lednice fungují v Indii, Německu či na Novém Zélandu. Jen ve Velké Británii se loni podařilo rozdělit přes 21 tisíc kilogramů potravin, které by jinak skončily v odpadkovém koši. Zapojíš se do české verze projektu i ty? 

Domů
Sdílet
Diskuse