Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2018 16:57
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Podnikat, cestovat bez pasu i otevřeně projevovat homosexualitu může v EU každý. Podívejte se, jaké to má dopady

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Co všechno nového nám přinesla Evropská unie?

Snadné cestování do zahraničí, rozjezd podnikání, telefonování bez roamingových poplatků, studium v zahraničí či možnost svobodně projevit svou sexuální orientaci. I tohle jsou věci, které pronikly do našeho běžného života. Tyto příjemné výhody, každodenně ovlivňující náš běžný život, nevznikly náhodou: jsou tu díky více než 14letému členství České republiky v Evropské unii a jsou tu aby nám všem pomáhaly. A to bez rozdílu. Podívej se na seznam všech výhod, o kterých jsi možná ani netušil. 

Mnoho lidí o členství ví, ale tyto výhody si neuvědomuje. Neuvědomuje si plný rozsah práv a výhod, jež jim EU zajišťuje, což je škoda. Vznikly proto výborné krátkometrážní filmy, které se tématu věnují a otevírají dialog o dopadech EU na každodenní život mladých lidí. V EU žije 512 milionů obyvatel a všichni mají své vlastní příběhy a vlastní zájmy. Každý má právo dělat to, co má doopravdy rád.

Podnikat, cestovat bez pasu i otevřeně projevovat homosexualitu může v EU každý. Podívejte se, jaké to má dopady

Veškerou mou tvorbou se prolíná téma boje za lidství, za šanci na lepší svět,“ reaguje jeden z režisérů krátkých filmů Dalibor Matanić na otázku ohledně jeho účasti v tomto projektu. „Myslím si, že vytváříme příběh, jemuž bude každý rozumět.“

Filmů je celkem pět. Každý se zabývá jiným příběhem, každý z nich poukazuje na jednu z výhod, které EU poskytuje nebo na jednu z hodnot, které prosazuje. Pojďme se podívat, jaké filmy ke kampani #EUandME vznikly.

Debut

Ivan je mladý fotbalista, který čelí citovým zmatkům, protože se mu líbí spoluhráč z týmu. I díky hodnotám EU se nemusí bát city projevit. Snímek byl natáčen v Chorvatsku, a to ve dnech, kdy zemi svíraly hluboké mrazy.

Oona

Pubertální dívka je lehce otrávená z toho, že musí s otcem trávit čas na chatě v odlehlých lesích. Stačí ale, aby se ztratila, a hned ocení jak tátovu přítomnost, tak i stále ještě existující divokou přírodu, kterou se EU snaží chránit. A pozor – ve snímku si zahrál i medvěd!

Žijící hostel

Na začátku byl nápad sourozenců, jak vydělat na babiččinu cestu po Evropě. Nakonec všichni poznali, jak je díky EU možné snadno cestovat, pomyslné bariéry mezi státy mizí, a naopak přibývají skvělé zážitky.

Party Animal

Alex miluje hudbu a tanec, rodiče ale trvají na tom, aby se vrátil do reality a našel si práci. V domově důchodců, kde uklízí, mladík zjistí, že není jediným milovníkem pohybu, a chytne se své šance rozjet podnikání v oblasti, která ho baví. Díky EU má navíc takový start snadnější, protože Unie mladé podnikatele podporuje.

Samotář

Muž středního věku žije spokojeně na samotě v horách. O tom, že by mohl svůj život vyměnit za bohatší a lepší, ho přesvědčí návštěva krásné doručovatelky, která mu přinese sněžnice, které si objednal z e-shopu. Jak ji může nesmělý starý mládenec vidět znova? Díky EU má přece možnost objednané zboží bez vysvětlení vrátit, takže si pro něj bude slečna muset přijet!

EU podporuje i neznámé filmaře. Uspořádá totiž soutěž, ve které dostane každý šanci natočit si své vlastní filmy. Cílem je vytvořit snímek, který ukáže přínosy Evropské unie. Zájemci o účast v soutěži musí předložit napsaný přehled děje a video natočené na telefon, kde film obhájí. Porota složená ze zkušených režisérů vybere deset finalistů. O tom, kterých pět z nich vyhraje, pak rozhodne veřejné hlasování.

Podívej se na všechny příklady, jak Evropská unie pomáhá mladým lidem. Některé z výhod pravidelně využíváme, aniž bychom o tom měli tušení. Navštiv webové stránky #EUandME a zjisti víc!

Domů
Sdílet
Diskuse