Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2018 13:41
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Nejdelší most na světě byl otevřen. Propojuje Hongkong se zbytkem Číny a měří jako sto Karlových mostů

ZAJÍMAVOSTI ČÍNA HONGKONG
Uložit Uložené

Monstrózní čínská stavba zahájila svůj provoz.

Je to jako cesta z Prahy do Kolína nebo z Bratislavy do Vídně vzdušnou čarou. Nově otevřený most propojuje Hongkong, oblast Macao a město Ču-chaj a měří 55 kilometrů. Otevřen byl po devíti letech od zahájení výstavby čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a ve středu začíná jeho plné uvedení do provozu.

Jde v současnosti o nejdelší most na světě, jehož stavba stála v přepočtu bezmála 450 miliard korun a padlo na něj 400 tisíc tun oceli. Není divu, má totiž odolávat i zemětřesení dosahujícího síly až 8 stupňů Richterovy škály.

Dokončení takto náročného stavebního projektu se několikrát opozdilo a během jeho stavby zemřelo  18 dělníků

I jeho samotný vznik doprovázela určitá míra kontroverze: Podle Hongkongu se jedná o posílení vlivu Pekingu na tuto autonomní provincii. Kritici mu nejvíce vyčítají to, že jde o ekonomicky „zbytečný“ projekt, protože spojení již existuje pozemní, mořské i vzduchové.

Hongkong si navíc stěžuje na přebytek turistů a tento most tomu podle nich nepomůže. Pozitivní hlasy si oproti tomu potenciální nárůst počtu turistů pochvalují a dodávají, že dají průchod ještě větším obchodním možnostem.

Domů
Sdílet
Diskuse