Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. února 2019 11:09
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

V Africe po 110 letech vyfotili kriticky ohroženého černého pantera

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Konečně máme důkaz, že vzácný černý panter stále žije v Africe.

Britský fotograf Will Burrard-Lucas slaví mimořádný úspěch. Podařilo se mu totiž pořídit záběry extrémně vzácného černého pantera na africkém kontinentu. Naposledy se toto zvíře podařilo v Africe vyfotit v roce 1909 v etiopském městě Addis Abeba.

Tento kriticky ohrožený druh totiž žije převážně v jihovýchodní Asii. Je vzácný, jelikož zbarvení jeho srsti způsobuje melanismus, který se vyskytuje přibližně u 11 procent levhartů (při zbarvení se nazývají panteři). Jejich populace neustále klesá kvůli pytlákům, ničení jejich životního prostředí a farmářům, kteří je zabíjejí, aby ochránili svůj dobytek.

Britský fotograf se tak může radovat z velmi vzácných záběrů. Pořídil je v keňské rezervaci Laikipia Wilderness Camp. O přítomnosti černého pantera mu pověděli místní, kteří jej stopovali. Brit tedy v místech, kde se zvíře pohybovalo, nastražil fotopasti a po několika dnech čekání se konečně dočkal. Přímo před objektivem fotoaparátu mu zapózovala velká černá kočka.

Domů
Sdílet
Diskuse