Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2019 12:53
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Francouzské městečko zakázalo nadměrné štěkání. Za porušení vyhlášky zaplatí majitelé 1756 korun

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Rozhodnutí starosty rozlítilo ochránce zvířat.

Starosta obce Feuquieres na severu Francie se rozhodl pokutovat nadměrné štěkání. Pokud páníčkové nezvládnou své chlupaté mazlíčky udržet na uzdě, mohou dostat pokutu 68 eur (1756 korun). Důvodem je podle starosty nezvladatelná situace, kdy psi štěkají od rána do večera. Nicméně, pravá záminka k zákazu je daleko prozaičtější. 

Lidé z obce o 1400 obyvatelích totiž podle BBC už dříve sepsali petici proti jedné konkrétní ženě, která chová hned několik psů. Starosta se s ženou snažil domluvit, ale po opakovaných neúspěších o navázání dialogu se rozhodl situaci řešit radikálněji a vydal zmíněnou vyhlášku. Pro francouzský list Le Parisien to okomentoval slovy: „Cílem není zákaz psů a nebudeme pokutovat lidi za každé štěknutí. Město nemá nic proti psům, ale když se je rozhodnete mít, musíte je vycvičit.“

Francouzské městečko zakázalo nadměrné štěkání. Za porušení vyhlášky zaplatí majitelé 1759 korun
Francouzské městečko zakázalo nadměrné štěkání. Za porušení vyhlášky zaplatí majitelé 1759 korun Zdroj: Commons.wikimedia.org / U.S. Air Force Photo by Josh Plueger

Zákaz je tedy zcela očividně namířen zejména proti jedné konkrétní neposlušné občance. Nicméně, jeho vyhlášení rozlítilo ochránce zvířat a situace bude mít soudní dohru. Pro deník Le Monde se k tématu vyjádřila předsedkyně Asociace pro obranu práv zvířat Stéphane Lamart: „Taky můžete zakázat, aby zvonily v neděli ráno zvony v kostelech,“ prohlásila. Kvůli vyhlášce se obrátí na místní soud.

Domů
Sdílet
Diskuse