Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. května 2023 20:22
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

Židovské skupiny protestovaly proti koncertu Rogera Waterse ve Frankfurtu

Židovské skupiny protestovaly proti koncertu Rogera Waterse ve Frankfurtu
Zdroj: TASR
HUDBA NĚMECKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Hudebník ze skupiny Pink Floyd Roger Waters se aktuálně nachází na tour a co zastávka, to problém.

Když 17. května vystupoval v Berlíně, oblékl si nacistickou uniformu, za což jej nyní stíhá policie. V neděli se pak další z Watersových koncertů uskutečnil ve Frankfurtu, kde proti němu protestovaly židovské skupiny a městští politici, píší NME a The Guardian

Doporučeno
Roger Waters na koncertě oblékl nacistickou uniformu, stíhá ho policie Roger Waters na koncertě oblékl nacistickou uniformu, stíhá ho policie 26. května 2023 16:32

Řada židovských skupin a politiků se v neděli 28. května sešla na protest proti koncertu Rogera Waterse ve Frankfurtu. Hudebník ze skupiny Pink Floyd v uplynulých měsících čelil četným obviněním z antisemitismu či kritice kvůli oblečení v nacistickém stylu. Na koncertě v Berlíně si pak na sebe dokonce oblékl nacistickou uniformu, kvůli čemuž jej stíhá policie. 

Waters se však brání, že cílem úřadů a policie je umlčet ho. „Prvky mého vystoupení, které byly napadeny, jsou zcela jasným vyjádřením odporu k fašismu, nespravedlnosti a fanatismu ve všech jeho podobách,“ řekl hudebník. 

O vystoupení ve Frankfurtu se soudil

Roger Waters měl ve Frankfurtu vystoupit již před několika týdny, avšak jeho koncert byl kvůli antisemitismu zrušen. Hudebník však právní bitvu vyhrál a nakonec se jeho show konala v neděli 28. května. 

Zvláště citlivé bylo místo konání akce, která probíhala na místě, jež v roce 1938 sloužilo jako záchytné centrum pro 3 000 Židů před deportací do koncentračních táborů. „Na tomto místě by se neměl konat žádný koncert,“ řekl Sacha Stawski, člen frankfurtské židovské obce a vedoucí skupiny Honestly Concerned, která protest zajišťovala. 

Domů
Sdílet
Diskuse