Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2024 12:36
Čas čtení 1:09
Barbora Adamkovičová

Na klávesnicích po 30 letech přibude nové tlačítko. Bude za tebe psát e-maily či připravovat prezentace

TECH MICROSOFT
Uložit Uložené

Na noteboocích od Microsoftu přibude nová klávesa, která souvisí s umělou inteligencí.

Microsoft ohlásil dosud nejvýraznější změnu na klávesnicích za tři desetiletí. Zavedl novou klávesu pro umělou inteligenci, uvádí stanice BBC. Toto tlačítko umožní uživatelům zpřístupnit tzv. Copilot, což je nástroj AI (umělé inteligence) od Microsoftu na nových počítačích a noteboocích se systémem Windows 11.

Softwarová společnost je hlavním investorem do OpenAI, teprve loni integrovala umělou inteligenci do jiných produktů, jako jsou Microsoft 365 a vyhledávání v prohlížeči Bing. I konkurenční výrobce Apple nabízí pomocníka Siri, toho však najdeš na dotykovém panelu v macboocích již několik let.


Výkonný viceprezident Microsoftu Yusuf Mehdi uvedl, že jde o „transformační“ moment pro společnost. Přirovnal jej k přidání tlačítka „Windows“. Také dodal, že by to „zjednodušilo“ a „umocnilo“ uživatelskou zkušenost lidí. Očekávané klávesnice by měly být na nových produktech již od února.

Napíše za tebe e-mail nebo naplánuje meeting

Společnost Microsoft představí produkty s klávesou Copilot na nadcházející technologické výstavě spotřební elektroniky, která se uskuteční již příští týden v Las Vegas. Když byl zkušební Copilot integrován do produktů Office 365, jako například Word, PowerPoint nebo Teams, dokázal psát e-maily, vytvářet prezentace a plánovat schůzky.

Podle profesora Johna Tuckera, počítačového vědce ze Swanseaské univerzity, je zavedení tlačítka jen „přirozeným krokem“ pro firmu. Přestože uživatelé Windows 11 již mají přístup k funkci Copilot stisknutím kombinace kláves Windows a C, odborník popisuje, že nová klávesa „ukazuje hodnotu a potenciál spojit uživatele se všemi produkty“. Na závěr však dodal: „Samozřejmě že klávesnice se za 30 let – od roku 1994 – tak málo změnila. Není to něco, na co bychom měli být hrdí.“


Právě partner Microsoftu OpenAI představil v roce 2022 svoji verzi výkonné umělé inteligence ChatGPT, která způsobila, že konkurenti se snažili vydat své vlastní verze. Také Google, zatím největší světový prohlížeč, má vlastní systém umělé inteligence známý jako Bard.

Domů
Sdílet
Diskuse