Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. února 2024 10:10
Čas čtení 0:45
Monika Růžičková

Napodobí dokument Navalnyj? Do bojů o Oscara míří film mapující zvěrstva na Ukrajině

Napodobí dokument Navalnyj? Do bojů o Oscara míří film mapující zvěrstva na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP/Alexei Alexandrov
FILMY A SERIÁLY ALEXEJ NAVALNYJ INVAZE NA UKRAJINĚ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Snímek 20 dní v Mariupolu je nyní favoritem na Oscara za nejlepší dokumentární film. Autorský tým se domnívá, že silný příběh by mohl lidi přimět k většímu zájmu o válku na Ukrajině.

Dvouhodinový dokumentární film zachycuje příběh jednoho z největších ukrajinských měst, východního přístavu Mariupol. Na záběrech můžeme vidět bombardování a budovy v troskách. A také prchající obyvatelstvo, které se často stane obětí padajících bomb.

Doporučeno
České bílé víno je podle turistů jedno z nejlepších v Evropě, vítěz nepřekvapí České bílé víno je podle turistů jedno z nejlepších v Evropě, vítěz nepřekvapí 23. února 2024 11:45

Režisérem filmu je fotoreportér Mstyslav Černov, někdejší člen týmu novinářů agentury Associated Press, kteří uvázli v Mariupolu. Byli to jediní mezinárodní reportéři, kteří ve městě zůstali a po začátku ruské invaze se snažili pokračovat ve své práci dokumentující válečná zvěrstva. Dokument si od 7. března budeš moci pustit na České televizi.

Dokumentární film natočený v roce 2022 se stal okamžitým hitem, a letos dokonce zabojuje o Oscara.

Doporučeno
Matějská pouť se blíží. Kolik stojí lístky a kde je seženeš bez front? Matějská pouť se blíží. Kolik stojí lístky a kde je seženeš bez front? 23. února 2024 8:30

„Dlužím jim to, musím udělat vše, aby se na jejich příběh nezapomnělo. Proto jsme velmi odhodlaní a doufáme v zisk Oscara, protože jen to zaručí, alespoň podle mě, že na to nikdo nikdy nezapomene,“ nechal se slyšet už zmíněný fotoreportér a držitel Pulitzerovy ceny. Že má snímek šanci, dokazuje vítězství na nedávných cenách Bafta. 

Je to již druhý rok, kdy o Oscara za nejlepší dokument bojuje politicky zaměřené dílo. Minulý rok cenu získal dokument Navalnyj od kanadského filmaře Daniela Rohera, který získal přímý přístup k nedávno zemřelému ruskému opozičnímu vůdci Alexeji Navalnému.

Domů
Sdílet
Diskuse