Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2024 7:35
Čas čtení 1:49
Veronika Ábelová

Stockholmský syndrom nebo ADHD. Které Disney postavy prý vykazují známky duševní nemoci?

Stockholmský syndrom nebo ADHD. Které Disney postavy prý vykazují známky duševní nemoci?
Zdroj: Walt Disney Pictures/ volně k užití
FILMY A SERIÁLY DISNEY DUŠEVNÍ ZDRAVÍ FILM
Uložit Uložené

V pohádkovém světě, kde žijí princezny a princové, není vše tak růžové, jak se zdá. Přinášíme ti seznam Disney princezen, u kterých se projevují znaky duševních poruch.

Disney si vybudovalo silnou pozici svými animovanými filmy a pohádkami. Často se točí kolem princezen, které se musí postavit zlu, než mohou žít šťastně až do smrti. Téma princezen bylo často spojováno s dívčím publikem, protože odráželo ženské zkušenosti. 

Doporučeno
Tohle je deset nejpopulárnějších snídaní na světě. Po čem se lidé můžou utlouct? Tohle je deset nejpopulárnějších snídaní na světě. Po čem se lidé můžou utlouct? 13. března 2024 17:32

V reálném životě se však ženy někdy vyrovnávají s duševními poruchami různé závažnosti. Někteří fanoušci Disney spekulují, že právě animované princezny vykazují známky duševních onemocnění a že jde o způsob, jak porozumět těmto problémům prostřednictvím pohádkových postav.

Určitě znáš Ledové království, Malou mořskou vílu nebo Na vlásku z tvorby Disney. A my ti přinášíme seznam princezen serveru TheRichest, u kterých se duševní onemocnění projevují.

1. Anna: ADHD

Anna a Elsa jsou sestry z pohádky Ledové království. Elsa na rozdíl od Anny ovládá ledovou magii. Anna vykazuje příznaky ADHD, poruchy pozornosti a hyperaktivity. ADHD je charakterizováno impulsivním chováním, chronickou nepozorností a neschopností v klidu sedět. 

Anna ve filmu projevuje tyto známky poruchy častým zakopáváním a nadšením z věcí, jako jsou například salátové talíře, skákáním po nábytku a rychlým mluvením. A také svým rozhodnutím vzít si prince pár hodin poté, co ho poznala.

anna, frozen
Zdroj: Walt Disney Pictures/volně k užití

2. Ariel: Obsedantně-kompulzivní porucha

Malá mořská víla touží po tom stát se člověkem a žít na souši. Arieliny kamarádky ji považují za někoho zvláštního. Lidé zhodnotili, že mořská víla vykazuje znaky OCD (obsedantně-kompulzivní porucha). Ta se projevuje opakovanými a nekontrolovatelnými myšlenkami nebo potřebou opakovaně provádět své rituály.

Dalším znakem poruchy OCD může být Arielino rozhodnutí obětovat svůj hlas princi Erikovi. Stejně tak i zvyk sbírat předměty ze suché země.

ariel
Zdroj: WALT DISNEY Pictures/volně k užití
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse