Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2024 v 17:48
Čas čtení 0:54
Ilona Hobzová

Dana a Jaroslav Stodolovi: Jak se liší filmové zpracování od skutečnosti?

Dana a Jaroslav Stodolovi: Jak se liší filmové zpracování od skutečnosti?
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FILM KRIMI
Uložit Uložené

Film o sadistických vrazích seniorů a seniorek momentálně drží první příčku ve sledovanosti na českém Netflixu.

Film Manželé Stodolovi měl přitom premiéru v kinech teprve letos v únoru a na Netflixu je pár dní. Příběh je založen na skutečných událostech z nultých let, kdy Dana s Jaroslavem zavraždili osm seniorů a seniorek, oloupili jich ale ještě více. Peníze byly jejich hlavní motivací.

Doporučeno
Těchto šest filmů se aktuálně nelegálně stahuje nejvíc ze všech Těchto šest filmů se aktuálně nelegálně stahuje nejvíc ze všech 6. června 2024 v 8:15

Film se ale od reality v některých věcech dost liší. 

Filmový příběh je úplně okleštěn o předchozí životy Dany a Jaroslava. „Scénář neposkytuje to, na čem stojí jiné filmy či dokumenty o sériových vrazích, tedy dětství, dospívání či demonstraci potenciálního podhoubí zla, které v daném člověku je,“ stojí v recenzi na Moviezone.cz.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený INSTA CRIME PODCAST (@insta_crime_blog)

I v několika dalších aspektech se filmové zpracování od reality zásadně liší. Ve filmu je zatčení manželů zobrazeno dost dramaticky, a to scénou, ve které Stodolovi prchají před policejními hlídkami. Ve skutečnosti bylo jejich zatčení poměrně obyčejné. „Přišli ráno, máma mě vzbudila a povídá: jsou tam policajti. Tam byla všude auta. A já si říkám: jsme v pr**li. Ale i tak se mi ulevilo,“ řekl v pořadu Bez lítosti sám Jaroslav Stodola. 

Doporučeno
PŘEHLED všech nových filmů a seriálů, které ti Netflix v červnu ještě nadělí PŘEHLED všech nových filmů a seriálů, které ti Netflix v červnu ještě nadělí 7. června 2024 v 15:00

Zcela jinak probíhalo také dění po zatčení. Ve skutečnosti se manželé naposledy viděli u soudu, který je oba odsoudil na doživotí. Dana Stodolová pak veškerý kontakt s manželem utnula a rozvedla se. Vše ale proběhlo na dálku, zatímco ve filmu se manželé při tomto aktu setkali.

Domů
Sdílet
Diskuse