Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
7. srpna 2024 v 10:38
Čas čtení 1:15
Anna-Marie Hanzlíková

Nový český film sbírá nadšené ohlasy. Lidé chválí, že působí světově

Nový český film sbírá nadšené ohlasy. Lidé chválí, že působí světově
Zdroj: Bontonfilm SK
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FILMY 2024 MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL V KARLOVÝCH VARECH NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Už příští týden zamíří do kin očekávaný film Vlny od Jiřího Mádla. Snímek měl premiéru v Karlových Varech a zatím sbírá jen nadšené ohlasy.

Děj filmu se odehrává na konci šedesátých let v prostředí Českého rozhlasu, hlavními hrdiny jsou tedy právě novináři. Mádlův film dostává pochvaly především za to, že se vyhnul prvoplánovému antikomunismu, že herci a herečky hráli na domácí poměry úsporně a tím pádem hollywoodsky, a že má snímek s relativně nízkým rozpočtem světový look.

Doporučeno
„Nápad, že pojedu na mistrovství, vznikl u piva.“ Dnes má kajakářka Anežka Paloudová olympijskou premiéru „Nápad, že pojedu na mistrovství, vznikl u piva.“ Dnes má kajakářka Anežka Paloudová olympijskou premiéru 7. srpna 2024 v 7:00
Doporučeno
Wesley Snipes se díky návratu Bladea zapsal do Guinnessovy knihy rekordů Wesley Snipes se díky návratu Bladea zapsal do Guinnessovy knihy rekordů 5. srpna 2024 v 7:10
Doporučeno
KVÍZ: Poznáš draky z Rodu draka? Zjisti, jestli jsi koukal*a poctivě KVÍZ: Poznáš draky z Rodu draka? Zjisti, jestli jsi koukal*a poctivě 4. srpna 2024 v 14:30

„Česká polistopadová filmová tvorba trpí na onen stokrát zmiňovaný primitivní antikomunismus. Jeho problémem není banální zjištění a postoj ‚totalita je špatná, ano, děti?‘, ale to, že hlavní postavy jsou automaticky protirežimní a padouši slizcí a primitivní... Z antikomunismu se v českých filmech stala nechtěná sebeparodie, kdy to vypadá, že proti režimu byli téměř všichni, a není jasné, čím by ona menšina nahoře mohla ovládat většinu,“ píše například ve své recenzi Jonáš Zbořil na Seznam zprávách

Novinka tak určitě patří k tomu nejlepšímu, co letos česká kinematografie zatím nabídla. Za událost roku ji označuje i Irena Hejdová z Deníku N. „Už teď je jisté, že větší filmovou událost tento rok česká kinematografie nezažila a možná už ani nezažije. Toto je film, který si zaslouží do kin přitáhnout davy, které se kinům momentálně spíš vyhýbají – diváci budou bohatě odměněni a lze předpokládat, že k vyslání na Oscary mají Vlny také nakročeno,“ predikuje filmu vedoucí kulturní rubriky. 

Jak také píše jedna z recenzí na Letterboxdu: „Jiří Mádl těžce navařil, poslal bych StB, aby prošetřila ty jeho francouzské recepty.“ S tím souhlasíme i my.

Naší recenzi si můžeš přečíst tady. „Ten má kromě přesahu i neoddiskutovatelné řemeslné kvality. Práce s kamerou je zase jednou na světové úrovni a může nás velmi těšit, že se český film může z hlediska audiovizuální stránky v klidu měřit už nejen s evropskou špičkou, ale i tím nejlepším z hollywoodské produkce,“ zhodnotil náš editor Ondřej Mrázek.

Vlny
Režie: Jiří Mádl
Scénář: Jiří Mádl
Hrají: Vojtěch Vodochodský, Tatiana Pauhofová, Vojtěch Kotek, Marika Šoposká, Matyáš Řezníček, Petr Lněnička
V kinech: od 15. srpna
Domů
Sdílet
Diskuse